Romeinse show in Puy du Fou - Foto: Arena Jacksim

Efteling krijgt Petit Puy du Fou

De Efteling zocht voor de realisatie van de nieuwe Raveleijn samenwerking met het Franse theaterpark Puy du Fou.

Sinds april 2011 kunnen bezoekers van de Efteling het verhaal van Raveleijn meebeleven. Als vijf broers en zussen de geheime poort passeren, veranderen ze in ruiters. Zij gaan de stad Raveleijn verlossen van de tirannieke graaf Olaf Grafhart. Om van hem te kunnen winnen moet iedere ruiter zijn speciale kracht gebruiken: vuur, hout, water, metaal en aarde. Grafhart zet zijn geheime wapen in: de mechanische draak Draconicon, maar door eendrachtig samen te werken verslaan de vijf kinderen de autoritaire graaf.

Draak Draconicon in Raveleijn - Foto: (c) Adri van Esch

Coproductie

Het verhaal – een coproductie van de Efteling en kinderboekenschrijver Paul van Loon – is ook uitgebracht als boek en televisieserie. In die twee media kwam het spannende relaas goed tot zijn recht, in de parkshow wilde dat de afgelopen twee jaar niet lukken, ondanks diverse aanpassingen en verbeteringen die werden doorgevoerd.

Show in Puy du Fou - Foto: Christian Parreira

Legendarisch

De Efteling besloot onlangs dat het tijd wordt voor een nieuwe show en het bedrijf legde daarvoor contact Puy du Fou, een themapark in het westen van Frankrijk. Dat park is legendarisch geworden door de enorme openluchtvoorstellingen die er gegeven worden. In maart ontving Puy du Fou als eerste park in Frankrijk de THEA Classic Award van de Themed Entertainment Association, een overkoepelende organisatie waarbij zevenhonderd toeristische bedrijven zijn aangesloten. De THEA Classic Award is een lifetime achievement award voor een park dat al tientallen jaren constante kwaliteit levert. De Efteling won deze ‘Oscar van de entertainmentwereld’ in 2005.

Cinéscénie in Puy du Fou - Foto: Fredart

Kasteel

Het vijftig hectare grote themapark in de Franse Vendée ontstond rond het kasteel Le Puy du Fou. Dat werd in 1977 gekocht door de Franse politicus Philippe de Villiers. Hij verwezenlijkte er een jaar later zijn droom: de opvoering van het gigantische openluchtspel Cinéscénie, compleet met lichtshow en een indrukwekkend vuurwerk. De voorstelling kan los worden bezocht, maar ook in combinatie met het attractiepark dat sindsdien om het theater heen groeide.

Finale van de Romeinse show in Puy du Fou - Foto: Calipseo

Roofdieren

In het park zijn naast Cinéscénie nog diverse andere shows te bewonderen, zoals Le Bal des Oiseaux Fantômes, een voorstelling met roofdieren, en Le Signe du Triomphe, een Romeins spektakel in een kolossale arena met echte leeuwen en tijgers. De vele honderden rollen in de voorstellingen van Puy du Fou worden voornamelijk vervuld door vrijwilligers. Nederlandse bezoekers kunnen via koptelefoons de shows in hun eigen taal volgen.

Show in Puy du Fou - Foto: Jacksim

Partner

Puy du Fou ligt bij het plaatsje Les Epesses en is geopend van april tot en met september. Met kerstmis zijn er speciale voorstellingen. Het is het op vier na bestbezochte attractiepark van Frankrijk, na Disneyland, Walt Disney Studios, Parc Astérix en Futuroscope. Met het in historische megashows gespecialiseerde Puy du Fou lijkt de Efteling een heel geschikte partner te hebben binnengehaald om theater Raveleijn de show te geven die het verdient.

Lijntjes van Puy du Fou naar de Benelux

2012 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Arena Jacksim, Calipseo, Christian Parreira, Fredart, Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen