Jaarwisseling in de Efteling

Traject omgekeerd

Jaarwisseling in de Efteling
 
De Efteling gaat toegang vragen voor de oudejaarsavond in het park. De allereerste versie van de jaarwisseling was nog bij de toegangsprijs inbegrepen.

Het Kaatsheuvelse park volgt het omgekeerde traject van de Zomeravonden.
 
In 1980 zet de Efteling voor het eerst een zomeravond op het programma. Fiësta Tropicana wordt door de gasten beleefd als een echte uitgaansavond; chique uitgedost komt men naar het park om te genieten van tropische optredens en een – aanvankelijk nog schaars – verlichte Efteling. Al decennia lang zijn de Zomeravonden inbegrepen bij de normale toegangsprijs of bij het parkabonnement. De eerste jaren was dat echter niet zo: toen waren de Zomeravonden aparte evenementen waarvoor entree betaald moet worden. Het park was op zo’n zomerdag dus twee keer geopend. In het jubileumboek Zijn we d’r al? wordt daar wat lacherig over gedaan: “Voor de Efteling Zomeravonden worden aanvankelijk tussen 18.00 en 19.30 uur zelfs gewoon even de deuren gesloten.”
 

Jaarwisseling in de Efteling

Succes

Precies het omgekeerde traject volgt de Efteling nu voor de oudejaarsviering. De jaarwisselingparty werd afgelopen oudejaar voor het eerst gehouden en werd een eclatant succes; het park was uitverkocht. De gigantische drukte, die ook uitmondde in een verkeerschaos buiten het pretpark, noopte de directie te zoeken naar een andere opzet. Gekozen is voor een apart feest: mochten vorig jaar de gasten nog zonder extra kosten van het oudejaarsfeest genieten, dit jaar moet er voor in de buidel worden getast.

{googleads right}Normale entreeprijs

De situatie van afgelopen jaar – waarbij bezoekers die ’s ochtends entree hadden betaald gewoon de feestelijke jaarwisseling in het park konden meemaken – is voorbij. De poorten van het park gaan om zes uur dicht, om een uur later weer open te gaan. Net zoals bij Fiësta Tropicana begin jaren tachtig. Wie eind dit jaar in het Brabantse sprookjespark het nieuwe jaar wil inluiden betaalt na zeven uur de normale entreeprijs van 33 euro per persoon.

Abonnement

Tickets zijn vanaf 25 oktober verkrijgbaar. Ook abonnementhouders moeten een kaartje kopen. Zij krijgen via internet een korting van acht euro per persoon. Abonnementhouders die zo slim zijn geweest gebruik te maken van de jaarlijkse actie ‘Vier kaartjes voor de helft van de prijs’ hebben geluk: met die kaartjes – die geldig zijn tot en met 31 december 2012 – kunnen zij naar het oudejaarsfeest gaan.
 
21-10-2012 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Efteling

Meest bezochte parkprofielen