Projekt Helix in Liseberg

Loopings voor Liseberg

Projekt Helix in Liseberg
 
Liseberg krijgt in 2014 een spectaculaire nieuwe attractie: Projekt Helix.

Wat er precies achter die naam schuilgaat, hield het Zweedse park lange tijd geheim. De plaatselijke krant ging op onderzoek uit en gokte: het wordt een spinning coaster. Maar dat was een foute inschatting: Liseberg krijgt een achtbaan met zes loopings.
 
Liseberg deed weken geheimzinnig over de nieuwe attractie voor het seizoen 2014. Alleen de naam werd bekendgemaakt: Projekt Helix. Voor verdere details moest iedereen wachten tot de persconferentie die het attractiepark in het centrum van Göteborg in de planning had. Een verslaggeefster van stadskrant Göteborgs-Posten ging echter al op onderzoek uit. Haar conclusie was: het wordt waarschijnlijk een draaiende achtbaan. 

Prachtig uitzicht

De nieuwe attractie van Liseberg mikt op het hele gezin en het wordt de grootste nieuwe attractie ooit. Projekt Helix wordt gebouwd op de plaats waar nu nog bioscoop Maxxima gevestigd is, naast de vrijevaltoren Atmosfear en boven op de heuvel die het park rijk is. Dat de nieuwigheid van 2014 bezoekers een prachtig uitzicht biedt over het park en de stad, zoals de verslaggeefster uitvond, kan slaan op de hoogte van de attractie, maar ook op de locatie. 
Draaiende achtbaan EuroMir in Europa-Park

Draaiende coaches

De krant ontdekte dat Mack Rides in het Duitse Zwarte Woud de leverancier gaat worden. Bij Mack wilde niemand details prijsgeven, maar de woordvoerder liet wel los dat hij regelmatig in een vergelijkbare attractie in Europa-Park gaat, het attractiepark dat een zusteronderneming is van Mack Rides. Bovendien liet de Mack-man weten dat de coaches in de nieuwe attractie draaien, aldus de verslaggeefster. 

Conclusie

Alle feiten bij elkaar opgeteld – Helix is Grieks voor ‘spiraal’, de karretjes zullen draaien, het is een attractie voor het hele gezin, de investering vergt miljoenen en het uitzicht wordt weids – kwam de journaliste tot de conclusie dat het om een spinning coaster van Mack moet gaan. In Europa-Park staat een grote versie van deze achtbaan, EuroMir

Projekt Helix in Liseberg

Loopingbaan

Bij de persconferentie bleek uiteindelijk dat de krantendame het bij het foute eind had. Projekt Helix is weliswaar een achtbaan, maar van ronddraaiende karretjes is geen sprake. De treinen gaan wel meerdere malen horizontaal om hun eigen as draaien. De nieuwe aanwinst van Liseberg is namelijk een loopingachtbaan van 1,4 kilometer met twee lanceringen waar de treinen naar een hoge snelheid worden gekatapulteerd. De attractie lijkt op de coaster Blue Fire in Europa-Park, maar die achtbaan heeft slechts één lancering. De nieuwe baan in Zweden gaat liefst zeven keer over de kop.
Het nieuwe Kaninlandet in Liseberg

{googleads right}Kaninlandet

Ook voor 2013, het jaar waarin het park negentig wordt, staat een nieuwe attractie op stapel. Het Zweedse park bouwt een speelland voor kinderen: Kaninlandet, wat in het Nederlands vertaald kan worden als Konijnland. In het gebied van één hectare speelt het groene konijn dat de mascotte is van het park in Göteborg de hoofdrol. Het nieuwe speelland krijgt zeven attracties, waaronder een in Nederland vervaardigde fietsmonorail, een mini-vrijevaltoren, een reuzenrad, een ballonnencarrousel en een kleine achtbaan.
 
13-10-2012 © Tekst: Adri van Esch – Beeld: Liseberg, Europa-Park

Meest bezochte parkprofielen