De nazaten van de Efteling-grondleggers bij De nieuwe kleren van de keizer in de Efteling

Ooit een leeg hangertje

De nazaten van de Efteling-grondleggers bij De nieuwe kleren van de keizer in de Efteling

Een leeg kleerhangertje. Dat was decennia lang het enige wat er in het Sprookjesbos van de Efteling te vinden was van het sprookje De Nieuwe Kleren van de Keizer.

Vanaf vandaag is het sprookje in een grootse uitbeelding te zien in het Kaatsheuvelse bos.

In een vitrine in het Sprookjesmuseum hing een kleine rode kleerhanger. Met daaraan… niets. Volgens een bordje op de bodem van de glazen kast betrof het hier de nieuwe kleren van de keizer. Onzichtbaar, ook voor bezoekers. Het was een heel treffende – en goedkope – uitbeelding van het sprookje De Nieuwe Kleren van de Keizer, waarin twee listige kleermakers de monarch een kledingstuk beloven dat alleen slimmeriken kunnen zien. De stof waarvan de keizerlijke uitmonstering wordt gemaakt is namelijk onzichtbaar voor domme mensen, bezweren de kleermakers.

De nieuwe kleren van de keizer in de Efteling

Paleistuin

Een lege kleerhanger is een perfecte uitbeelding van dit sprookje van Hans Christian Andersen. Nog steeds is het simpele knaapje te zien in het Efteling Museum, als voorbeeld van hoe simpel en toch doeltreffend de Efteling in de beginjaren sprookjes uitbeeldde. Maar de huidige bezoeker vraagt om meer en dus tekenden de imagineers van het park in Kaatsheuvel een heel nieuwe vertolking van De Nieuwe Kleren van de Keizer. Vlakbij de Sprookjesboom en Het Meisje met de Zwavelstokjes werd een stuk van de paleistuin aangelegd, met imposante paleismuren en een pittoresk theehuisje. Het tafereel vertoont een lichte gelijkenis met het iets verderop gelegen sprookje De Vliegende Fakir. Ook dat is een buitensprookje met een paleismuur en bewegende figuren; een pendelende fakir en rode en gele tulpen. De Nieuwe Kleren van de Keizer lijkt een klein eerbetoon aan het Fakir-sprookje uit 1958.

De keizer past zijn nieuwe - onzichtbare - outfit in het theehuisjeIJdel

In het theehuisje in de paleistuin van de keizer naaien de twee schrandere kleermakers voor de monarch een nieuwe garderobe. Die weliswaar onzichtbaar is, maar dat wil niemand toegeven, omdat hij of zij dan dom zou zijn. Ook de keizer wil er niet aan dat hij zich hult in helemaal niets; hij wil absoluut niet voor onnozel overkomen bij zijn onderdanen. Maar wanneer de ijdele vorst in zijn nieuwe ‘kleren’ door de paleistuin paradeert, ziet iedereen dat hij helemaal niets aan heeft en wordt hij smakelijk uitgelachen om zijn ijdelheid.

Nazaten

Het 28e sprookje in het bos van de Efteling werd vandaag opengesteld voor het publiek. Voor die gelegenheid had het attractiepark de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van de grondleggers van de Efteling uitgenodigd te komen kijken. De familieleden van tekenaar Anton Pieck, technische man Peter Reijnders en initiatiefnemer van de Efteling burgemeester R.J.Th. van der Heijden proostten samen met Efteling-directeur Bart de Boer op de zestigste verjaardag van het park waar hun vaders, grootvaders en overgrootvaders zo’n belangrijke stempel op hebben gedrukt (foto boven).

Huppelen

De Nieuwe Kleren van de Keizer is een heel vrolijk sprookje, niet alleen omdat de keizer naakt door de paleistuin wordt gedragen, maar ook door de gebruikte techniek waarbij drie bevallige hofdames, twee kleermakers met stapels stof en de keizer in een zetel gedragen door twee lakeien door de tuin ‘huppelen’. De nieuwe aanwinst voor het Sprookjesbos is tevens de laatste verrassing voor de bezoekers in het kader van het jubileumjaar van het park. Vanwege het zestigjarige bestaan presenteerde de Efteling in maart pannenkoekenrestaurant Polles Keuken, in juni de gigantische watershow Aquanura en in mei boek en film Zijn we d’r al?, over de geschiedenis van het park.

8-11-2012 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Efteling, Parkplanet
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen