Shrek in Movie Park Germany - Foto: Adri van Esch, Parkplanet

‘Shrek niet in Efteling’

Shrek in Movie Park Germany - Foto: Adri van Esch, Parkplanet

Shrek is overal: op het witte doek, in attractieparken en als musical. Producent Albert Verlinde opperde dat de Efteling de goedmoedige oger graag binnen zijn poorten had gehad, maar directeur Bart de Boer hoeft Shrek niet in zijn park.

“Shrek was hot property”, concludeerde Albert Verlinde nadat hij een zakelijke strijd had moeten leveren om Shrek als musical naar Nederland te halen. Volgens de producent waren er meerdere Nederlandse partijen in gesprek met Dreamworks over de rechten van Shrek. “Het ging op een gegeven moment tussen de Efteling, Joop van den Ende en mij”, zei Verlinde tegen Omroep Brabant.

Première

Albert Verlinde kreeg Shrek uiteindelijk toegewezen; de musical ging in november 2012 in première in het RAI Theater in Amsterdam, waar de voorstelling tot medio januari 2013 te zien was. Volgens Verlinde had Dreamworks vooral vertrouwen in de creatieve visie van zijn musicalbedrijf. “Het enige wat ik kan doen is mijn overtuigingskracht erin gooien, een goed plan neerleggen.”

Shrek 4D in de Universal Studios filmparken

{googleads right}Pretparken

Shrek mag dan ‘hot property’ zijn, erg exclusief is het vriendelijke filmmonster niet meer. Nadat in 2001 de eerste film uitkwam, verscheen Shrek twee jaar later al in pretparken. Als driedimensionale film is hij sinds die tijd te zien in alle Universal Studios-parken, in Hollywood, Orlando, Singapore en het Japanse Osaka. De film Shrek 4D draaide vorig jaar ook in het Roxy Theater van Movie Park Germany, waar bovendien een Shrek-winkel was en de oger als parkcharacter rondliep.

Sprookjesbos

Als de Efteling de rechten van Shrek in de wacht had gesleept, was het moerasmonster wellicht in het Sprookjesbos te bewonderen geweest, opperde Omroep Brabant. Maar directievoorzitter Bart de Boer van de Efteling denkt daar heel anders over. “Nee, Shrek hoort niet in de Efteling”, meldde hij bij de première van de musical in Amsterdam. “Daar heb ik ook nooit anders over gedacht ook…”

> De trends van nu

4-11-2012 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Universal Studios

Meest bezochte parkprofielen