Disney-ballonnen - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Ballonnen uit de lucht

Disney-ballonnen - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

In Tokyo Disneyland en het buurpark DisneySea worden tijdelijk geen ballonnen meer verkocht.

Wereldwijd – maar vooral in Japan – is een tekort aan heliumgas, waardoor de geliefde ballonnen niet meer gevuld kunnen worden.

Ballonnen in de vorm van een Mickey- of Minnie-hoofd, van Pluto of Goofy, van Buzz Lightyear of Winnie the Pooh, ze zijn razend populair in de Disney-parken en gaan grif van de hand. In het Japanse filiaal van Disneyland moeten ze deze inkomstenbron tijdelijk missen; daar zijn de ballonnen uit de handel gehaald vanwege een schaarste aan heliumgas.

{googleads right}Gasvelden

Eigenaar Oriental Land Company moest de beslissing nemen omdat de importeur niet meer kon garanderen dat er voldoende gas geleverd kon worden. Helium wordt gewonnen in slechts een beperkt aantal natuurlijke gasvelden, vooral in de Verenigde Staten, en is daarom altijd al een schaars product. De afgelopen tijd zijn er ook nog eens enkele problemen gerezen met de winning van het helium. Bovendien is de vraag naar het gas dat lichter dan lucht is toegenomen.

Medische apparatuur

Helium wordt onder meer ook gebruikt om industriële en medische apparatuur te koelen, zoals de MRI-scanners in ziekenhuizen. Volgens exploitant Oriental Land Company hebben de bezoekers nog niet geklaagd over de afwezigheid van de luchtballonnen. Zodra de levering van helium weer op peil is, zal de verkoop in Tokyo Disneyland weer hervat worden.

28-11-2012 © Tekst en foto: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen