Exclusief bos voor gebroeders Grimm

Het sprookjesbos van Europa-Park heeft alleen vertellingen van de Duitse gebroeders Grimm.

Het tiental hutjes dat sinds de opening van Europa-Park in 1975 het sprookjesbos vormde behoort binnenkort definitief tot het verleden. Alle sprookjes hebben dan een compleet nieuwe behuizing, passend in de sfeer van het verhaal. In 2011 kregen Hans en Grietje, de Kikkerkoning, Doornroosje en Vrouw Holle een nieuw onderkomen, deze winter is gewerkt aan weer zes nieuwe sprookjes. Bovendien werden eerder al de interactieve bibliotheek van de gebroeders Grimm, een sprookjesgalerij, een souvenirshop en een snoepwinkeltje aan het Märchenwald toegevoegd. Vanaf het voorjaar zal voortaan ook de Mississippiboot een aanlegsteiger in het bos hebben.

De heks van Hans en Grietje in Europa-Park - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Gebroeders

In het voorjaar wordt het sprookjesgebied uitgebreid met de sprookjes Assepoester, De Gouden Gans (Zwaan kleef aan), Tafeltje dek je ezeltje strek je, Dokter Weet-al (in het Duits: Doktor Allwissend), Het Dappere Snijdertje en Raponsje (Rapunzel). Alle sprookjes in het bos van het park in het Zwarte Woud zijn afkomstig van het legendarische Duitse vertelduo Jacob en Wilhelm Grimm. Zij verzamelden tussen 1812 en 1822 Duitse sagen, die de gebroeders publiceerden onder de titel Kinder- und Hausmärchen.

Sprookjeshuisje in Europa-Park - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Sprookjeshuisjes

Vanwege de exclusieve aanwezigheid van uitsluitend sprookjes van de twee broers wordt het Märchenwald van Europa-Park ook al Grimm-dorp genoemd. De nieuwe sprookjes vervangen de eenvoudige blokhutjes waarin de vertellingen 37 jaar lang waren ondergebracht. Uit sentimentele overwegingen worden twee huisjes bewaard voor het nageslacht. Omdat het cultobjecten zijn en veel bezoekers er goede jeugdherinneringen aan hebben, zo zegt een woordvoerder van het park.

De sporen van de gebroeders Grimm

Sprookjesbos van Europa-Park in de winter

Zes nieuwe sprookjes

De Grimms ontdekken al snel dat ieder sprookje terugkerende kenmerken bezit. Ook in de zes nieuwe sprookjes van Europa-Park komen ze terug:

1.
Er was eens…

Alle sprookjes spelen zich af in het verleden (‘was’), in een onbestemde tijd (‘eens’) en in een niet exact beschreven ruimte (‘er’).

2.
Er is sprake van een probleem, wens, uitdaging of opdracht.

Raponsje wordt door een heks opgesloten in een toren zonder trap of deur.

3.
De held is meestal een jonge man of vrouw en in veel gevallen de domste, jongste of minst belovende van het stel.

De hoofdrolspeler in Het Dappere Snijdertje is bijvoorbeeld een simpele kleermaker.

4.
Slechte krachten werken de held tegen.

De doortrapte waard in Tafeltje-dek-je, Ezeltje-strek-je, Knuppel-uit-de-zak steelt de wondervoorwerpen van de molenaarszonen.

5.
Goede helpers of tovervoorwerpen schieten de held te hulp.

Als Assepoester naar het bal wil, zorgen vogels dat zij in de mooiste kleren haar opwachting kan maken op het kasteel.

6.
Veel sprookjes kennen een drie-ritmiek.

Voor de opbouw van spanning, gebeuren zaken vaak drie keer. Zo moet Dokter Weet-al in drie dagen een raadsel oplossen.

7.
Ieder sprookje heeft een boodschap.

De drie dochters van de herbergier leren dat het stelen van de Gouden Gans niet loont. Zodra ze de gans aanraken, kleven ze vast aan het dier.

8.
Lang en gelukkig…

Ook de nieuwe sprookjes in Europa-Park lopen allemaal goed af. Raponsje trouwt met haar prins. De dappere kleermaker trouwt met de prinses. De molenaarsfamilie in Tafeltje-dek-je, Ezeltje-strek-je, Knuppel-uit-de-zak kan zich herenigen en in weelde verder leven. Assepoester trouwt met de prins die ze ontmoet heeft op het bal. Dokter Weet-al krijgt een grote beloning. De jongste zoon die de Gouden Gans had gevonden, trouwt met de prinses en neemt na de dood van de vorst zelfs het koningschap over.


2012/2013 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Europa-Park

Meest bezochte parkprofielen