Vialand

Eerste grote pretpark in Turkije

Vialand

In april 2012 openden ten noordoosten van Istanbul de poorten van Vialand, een nieuw attractiepark. Naast het pretpark verrijst een enorm shoppingcentrum.

Turkije telt al wel enkele tientallen lunaparken en permanente kermissen, maar heeft nog geen attractiepark van betekenis. Volgend voorjaar komt daar verandering in; dan opent een kleine vijftien kilometer ten noordoosten van het centrum van Istanbul Vialand, een zestig hectare groot pretpark.

Welcome Castle in Vialand

Themagebieden

Vialand, op de grens van de gemeenten Eyüp en Gaziosmanpaşa, bestaat uit twee gedeelten: een attractiepark en een shopping- en entertainmentcentrum. Het pretpark is onderverdeeld in vier themagebieden. In de Fun Zone komen diverse kinderattracties als zweefmolens en carrousels. Adventure Zone herbergt twee achtbanen van fabrikant Intamin: de juniorachtbaan Safari Coaster en een mega-achtbaan waarin bezoekers in drie seconden worden afgeschoten tot 110 kilometer per uur. Deze zogenaamde top hat-baan heeft een vijftig meter hoge heuvel. Een bekende attractie in het oerwoudgebied van Adventure Zone is King Kong die een treinwagon met passagiers de hoogte in tilt.

Het junglegebied van Vialand

Small World

In History Zone worden oude straatjes en steegjes uit Istanbul nagebouwd. Het park krijgt twee wildwaterbanen – een Rapid River met ronde boten en een vijftien meter hoge waterachtbaan – en een attractie die Dünya küçük heet, letterlijk vertaald: Een kleine wereld. De darkride ziet er in de plannen net zo uit als It’s a Small World in de Disney-parken. Een tweede darkride wordt gevestigd in een grote burcht en laat de verovering van Istanbul zien door Fatih Sultan Mehmet II, ook wel Mehmet de Veroveraar genoemd. De ingang van Vialand wordt gevormd door een tweeduizend vierkante meter groot kasteel, het Welcome Castle.

De darkride rond Mehmet de Veroveraar in Vialand

{googleads right}Winkels

De andere peiler van Vialand is een groot winkel- en entertainmentcentrum, de Shopping Zone. Er komen 250 winkels, verdeeld over twee verdiepingen. Eén etage is compleet overdekt, de andere in de openlucht. Door het centrum loopt een centrale winkelstraat waardoor een nostalgisch trammetje rijdt. Bezoekers kunnen hun auto kwijt op een parkeerterrein met achtduizend plaatsen, waarvan vijfduizend overdekt. De bouw van het grootschalige project begon in september 2011 en moet op 23 april 2013 zijn afgerond; dan opent Vialand. De totale kosten worden geraamd op bijna achthonderd miljoen euro. De nieuwe onderneming moet werk gaan bieden aan vierduizend mensen.

14-12-2012 © Tekst: Adri van Esch – Illustraties: Vialand

Meest bezochte parkprofielen