Malaise in de pretparkbranche

In attractieparken is vrolijkheid troef, maar achter de schermen is het niet altijd even plezierig.

Gardaland - Foto: Simone Ramella

In attractieparken is vrolijkheid troef; gasten moeten een gezellige, onvergetelijke dag hebben. Maar achter de schermen is het niet altijd even plezierig. In Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje wordt gestreden voor baanbehoud en om betere lonen.

Attractieparken hebben al enkele magere seizoenen achter de rug, met slecht weer en een teruglopend aantal bezoekers. Nu de meeste parken dicht zijn, wordt de financiële balans opgemaakt en die blijkt niet altijd positief uit te pakken. Om gezond het nieuwe jaar in te gaan, wordt er door parkmanagers bezuinigd en gesneden in de uitgaven. Met ongeruste of zelfs boze medewerkers tot gevolg.

De entree van Legoland Deutschland - Foto: WebBuddha

Duitsland

In Duitsland is er voor het eerst sinds de opening van het park in 2002 onrust bij het personeel van Legoland. De vakbond van restaurantpersoneel heeft stakingen in het vooruitzicht gesteld als het park het aanvangssalaris niet verhoogt. Het startloon voor restaurantmedewerkers ligt op 6,50 euro per uur. Volgens de parkdirectie wordt dit uurloon alleen betaald aan scholieren die kort werken en nog niet belastingplichtig zijn. De vakbond vindt dat een drogreden en eist verhoging van het aanvangssalaris. De bond krijgt bijval uit de Beierse politiek: de fractievoorzitter van de SPD vindt dat Legoland Deutschland een collectieve arbeidsovereenkomst moet invoeren.

Zweefmolen in Walygator - Foto: Ludovic

Frankrijk

In Frankrijk gaat het vooral slecht met Walygator bij Metz, dat kampte met een bezoekersterugval van 25 procent. Het voormalige Smurfenpark heeft in een aantal jaren tijd een schuld van miljoenen euro’s opgebouwd en eind november surseance van betaling gekregen. Het Noord-Franse pretpark hoeft schuldeisers voorlopig niet te betalen, zodat een reddingsplan kan worden uitgewerkt. Op 23 januari bekijkt de rechter de financiële situatie opnieuw en wordt besloten wat er gaat gebeuren. De aankondiging dat Walygator te koop is, is volgens eigenaar Didier Le Douarin op onverklaarbare wijze in de wereld gekomen, maar onjuist.

Fantasy Kingdom in Gardaland - Foto: Adri van Esch, Parkplanet

Italië

In Italië heeft Gardaland heeft het moeilijk. Het grootste attractiepark van Italië zag het bezoekersaantal met een vijfde teruglopen en heeft nu besloten 63 van de 237 vaste personeelsleden te ontslaan. Gardaland heeft niet alleen te lijden onder de economische crisis in het thuisland en het tegenvallende weer, maar heeft ook last van het nieuwe Rainbow Magicland bij Rome dat veel bezoekers uit midden en zuidelijk Italië weghoudt. Gardaland is over het voorgenomen ontslag van ruim een kwart van de vaste medewerkers in gesprek met de vakbonden.

Terra Mítica - Foto: Iban Nieto

{googleads right}Spanje

Het Spaanse Terra Mítica is het schrikbeeld van iedere parkondernemer; het park bij Benidorm is sinds de opening in 2000 bijna constant in de problemen geweest. Alleen in 2006 en 2007 maakte Terra Mítica licht winst, in alle andere jaren werd er een miljoenenverlies genoteerd. Regelmatig veranderde het bedrijf van exploitant. De laatste eigenaar – een drietal: de regionale overheid, het spaarfonds Caja Mediterráneo (CAM) en de toch al noodlijdende bank Bancaja – deden het park afgelopen zomer van de hand. Terra Mítica is nu onderdeel van recreatiebedrijf Aqualandia. De onderneming telde voor het getergde pretpark 65 miljoen euro neer, een schijntje van wat het park in de afgelopen twaalf jaar gekost heeft. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn in de attractieparkenbranche…

> Muiterij op Isla Mágica

12-12-2012 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: WebBuddha, Ludovic, Iban Nieto, Simone Ramella

Meest bezochte parkprofielen