De nieuwe Dragonly in Duinrell

Terugblik op 2012

De nieuwe Dragonly in Duinrell
Hoog is spannend en spectaculair, maar laag is zeker niet saai en tam. In deze terugblik zetten wij twaalf nieuwe achtbanen van 2012 nog eens op een rijtje. Van de hoogste – Leviathan met 93 meter – tot de laagste – Manta met 9 meter. 
 

De 12 van 2012

1. Leviathan, 93 meter, Canada’s Wonderland
2. Shambhala, 76 meter, Port Aventura
3. Skyrush, 61 meter, Hersheypark
4. Superman, 45 meter, Six Flags Discovery Kingdom
5. Wild Eagle, 41 meter, Dollywood
6. OzIris, 40 meter, Parc Astérix 
7.
 The Swarm, 39 meter, Thorpe Park
8. Wodan, 35 meter, Europa-Park
9. Verbolten, 27 meter, Busch Gardens Europe
10. d’Wervelwind, 21 meter, Toverland
11. Dragonfly, 15 meter, Duinrell
12. Manta, 9 meter, SeaWorld California
 
Dat laag zeker niet gezapig is, bewees de nieuwe achtbaan van SeaWorld in het Amerikaanse San Diego (foto hieronder). Door bouwverordeningen in de havenstad op de grens met Mexico mag er op sommige plekken niet hoog gebouwd worden. Dat gold ook voor de nieuwe rollercoaster Manta, die nog geen tien meter boven het maaiveld uitsteekt. Maar vergis je niet: SeaWorld en de Duitse fabrikant Mack maakten er een spannende tocht van! De baan gaat de grond in, waardoor er afdalingen zijn van 16 meter. De treinen worden afgeschoten en halen zo een snelheid van 70 kilometer per uur. Bovendien schieten ze langs aquaria met roggen en vindt de lancering plaats vanuit een grote tunnel met filmbeelden.
 
Manta in SeaWorld in San Diego

{googleads right}Familiebanen

De twee nieuwe achtbanen die dit jaar in Nederland werden geopend zijn echte familiebanen: niet heel erg hoog, wel leuk en verrassend. Dragonfly in Duinrell in Wassenaar is 15 meter hoog en heeft een lengte van 360 meter. De hoogte van achtbaan Dwervelwind in Toverland in het Limburgse Sevenum is 21 meter. De draaiende rollercoaster is één van de nieuwe attracties in de Magische Vallei, een nieuw themagebied dat in 2013 de poorten opent. 

Heimat

Een paar meter hoger – in totaal 27 meter – is de achtbaan Verbolten in pretpark Busch Gardens Europe in de Amerikaanse staat Virginia. De Duits klinkende naam is omdat de 
attractie in het Duitse themagebied van het park staat en met 85 kilometer door een landschap schiet dat Amerikanen moet doen denken aan de Heimat. Een groot gedeelte van de rit is overdekt en binnen maakt de trein een horizontale vrije val. 

Houten reus

Wodan, de nieuwe houten reus van het Zuid-Duitse Europa-Park, steekt 35 meter boven het maaiveld uit. Wodan komt uit de fabrikantenstal waar ook Troy in Toverland en Joris en de Draak in de Efteling uit komen. The Swarm is een achtbaan waar de berijders naast de baan hangen, 39 meter hoog en te bewonderen in Thorpe Park in het Engelse district Surrey. The Swarm heeft vijf loopings. Precies één meter hoger is OzIris, de Egyptisch gethematiseerde loopingcoaster van Parc Astérix, even ten noorden van Parijs.
 
Achtbaan Verbolten in Busch Gardens Europe

Naast de baan

Ook de twee volgende nieuwe achtbanen zitten elkaar wat hoogte betreft vlak op de hielen. Bij de Wild Eagle in Dollywood in het Amerikaanse Tennessee zitten de gasten in stoeltjes naast de baan. Deze coaster is 41 meter hoog en heeft vier loopings. De baan Superman: Ultimate Flight in Six Flags Discovery Kingdom in Vallejo – ook in de Verenigde Staten, ten noorden van San Francisco – is een kleintje qua lengte: slechts 236 meter. Maar de baan is wel 45 meter hoog en de karretjes bereiken een topsnelheid van 96 kilometer per uur.

Hoge heren

De ereplaatsen zijn voor de echt hoge heren. Om te beginnen met Skyrush in Hersheypark in de Amerikaanse staat Pennsylvania: 61 meter hoog en met een snelheid van 120 kilometer. In elke rij in de trein staan vier stoeltjes; de twee buitenste berijders hebben geen bodem onder zich, de middelste twee gasten kunnen hun voeten stevig op de vloer zetten. Port Aventura in het Spaanse Salou doet nog eens 15 meter bovenop Skyrush – achtbaan Shambhala is 76 meter hoog en daarmee de nieuwe recordhouder in Europa.
Leviathan in Canada's Wonderland

Hoogtemonster

Voor de allerhoogste nieuwe achtbaan in 2012 moet je de grote plas over; je had dat vast al verwacht. Echter, zet geen koers richting Verenigde Staten, maar wat noordelijker, naar Canada. In de provincie Ontario ligt Canada’s Wonderland en daar staat hoogte- en snelheidsmonster Leviathan. De lifthill is niet minder dan 93 meter en 30 centimeter hoog. De treintjes halen een adembenemende snelheid van 148 kilometer. Dit is met recht hét adrenalinemonster van 2012…
 
28-12-2012 © Tekst: Parkplanet
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen