Phantasialand is een vol park - Foto: Tom Corner

Groen licht Phantasialand

Phantasialand is een vol park - Foto: Tom Corner

Aan een jarenlange strijd is een einde gekomen: Phantasialand mag uitbreiden. Het park bij Keulen krijgt er negentien hectare bij. De politieke partijen in de Regionalrat stemden in grote meerderheid voor de uitbreidingsplannen.

Meer dan tien jaar leverde Phantasialand strijd met politiek, natuurorganisaties en buren om het bedrijf uit te mogen breiden. In eerste instantie wilde het attractiepark er dertig hectare bij, maar dat stuitte op heftige weerstand van de actiegroep 50.000 Bäume, verwijzend naar het aantal bomen dat voor de plannen van het pretpark zou moeten wijken. In het burgerinitiatief hadden buurt- en milieuorganisaties zich verenigd. Een alternatief voorstel – Plan B – kreeg echter alle partijen weer om tafel. De meest kwetsbare lappen grond werden uit het plan geschrapt en er bleef negentien hectare grond over waar nagenoeg iedereen het mee eens was.

Meerderheid

Afgelopen vrijdag stemde de politiek over het nieuwe plan. Een meerderheid van CDU, SPD, FDP en Die Grünen steunde de uitbreiding, Die Linke bleef tegen. Plan B haalde daarmee definitief een meerderheid. Phantasialand krijgt er nu vijftien hectare bij aan de andere kant van de toegangsweg tot het park, tegenover de hoofdingang. Vier hectare liggen ten oosten van het huidige parkterrein. Op de grootste lap nieuwe grond wil het park in Brühl het Aquapark bouwen. Rondom het nieuwe zwemparadijs – dat deels overdekt zal zijn – komt hotelaccommodatie te liggen. Momenteel beschikt het Duitse park met de hotels Ling Bao en Matamba en tentendorp Smokey’s Digger Camp over 1200 overnachtingsplaatsen. Dat aantal wordt vergroot met tussen 3000 en 4000 slaapplaatsen. De nieuwe hotelaccommodatie zal het hele jaar geopend zijn.

Het bestaande hotel Ling Bao krijgt versterking - Foto: Phantasialand

{googleads right}Arena

Naast een megahotel plant Phantasialand een arena die behalve als theaterzaal ook gebruikt kan worden voor concerten. In de hal zal plaats zijn voor tussen 3000 en 6000 toeschouwers. Op het gebied komt bovendien een nieuwe parkeerplaats van 2,5 hectare. Aan de oostkant van het park krijgt Phantasialand de beschikking over vier hectare grond. Op dat terrein – dat los ligt van het park – wil het bedrijf een Edutainment-Center bouwen waar kinderen spelend kunnen leren. Bovendien komen er tuinen, picknick- en speelzones, een opslaghal, bedrijfswoningen en een kinderdagverblijf voor het personeel.

Investering

Phantasialand investeert honderd miljoen euro in de uitbreidingsplannen. In totaal zorgen ze voor 830 nieuwe banen, waarvan 600 voltijds. Het park bij Keulen hoopt eind 2014 te kunnen starten met de bouw.

16-12-2012 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Phantasialand, Tom Corner

Meest bezochte parkprofielen