Piratenshow in Isla Mágica - Foto Turismo de Sevilla

Muiterij op Isla Mágica

Piratenshow in Isla Mágica - Foto Turismo de Sevilla

Ontdekkingsreizen in de zestiende eeuw en de daarbij horende piraten en kapers vormen een belangrijk thema in Isla Mágica. Het pretpark in Sevilla kreeg echter vorige week te maken met echte muiterij: het personeel staakte en liep in een protestmars naar het centrum van de Zuid-Spaanse stad.

Dreigende ontslagen, dreigende stakingen, dreigend faillissement, boven diverse attractieparken in Europa hangen donkere wolken.Tot vorige week bleef het echter bij dreigementen en harde woorden. Afgelopen vrijdag werd er daadwerkelijk actie gevoerd: de medewerkers van het Spaanse attractiepark Isla Mágica legden het werk neer en togen in een optocht naar het centrum van de stad.

> Malaise in de pretparkbranche

Zweefmolen in Isla Mágica - Foto Turismo de Sevilla

{googleads right}Verlies

De Spaanse Caixa Bank – met bijna 83 procent van de aandelen de belangrijkste financiële partner in het bedrijf – heeft aangekondigd flink te gaan bezuinigen op Isla Mágica. Het park lijdt verlies en de bank wil met onder meer een beperking van het aantal dagen dat het Magische Eiland open is geld besparen. Het personeel vreest daardoor arbeidstijdverkorting of ontslagen. Bij de staking – die het park hard trof, omdat het voor het eerst in het vijftienjarig bestaan in de winter open is – maakten de medewerkers duidelijk dat er niet getornd mocht worden aan de lopende collectieve arbeidsovereenkomst. Daarin staat dat het park 169 dagen per jaar open is.

Aandelen

De zeshonderd medewerkers riepen de stad Sevilla – die een minderheidsbelang van bijna twee procent in Isla Mágica heeft – op om een stokje voor de bezuinigingsplannen te steken. Caixa Bank heeft inmiddels een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld dat op zoek gaat naar nieuwe investeerders in het Andalusische park. De bank wil – mede door de bankencrisis in Spanje – af van een deel van de aandelen.

26-12-2012 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Turismo de Sevilla

Meest bezochte parkprofielen