Eft Grimm beeld 13PP

200 jaar gebroeders Grimm

In 2013 was het 200 jaar geleden dat Jacob en Wilhelm Grimm startten met het verzamelen van sprookjes.

Eft Grimm beeld 13PP

In 2013 was het tweehonderd jaar geleden dat Jacob en Wilhelm Grimm startten met het verzamelen en vastleggen van Duitse sprookjes en sagen. Google zette de twee broers om die reden in het zonnetje, met een eigen doodle. En in de Efteling kregen de sprookjesvertellers een eigen standbeeld.

Roodkapje in de Efteling - Foto: (c) Parkplanet, Adri van Esch

De gebroeders Grimm zijn ruim vertegenwoordigd in het Sprookjesbos van de Efteling. Roodkapje – oorspronkelijk geschreven door de Fransman Charles Perrault, maar door de Grimms herschreven met een positieve afloop –, Assepoester, Doornroosje, Hans en Grietje, Sneeuwwitje, Vrouw Holle, Repelsteeltje, De Kikkerkoning, Raponsje, De Wolf en de zeven geitjes, Tafeltje dek je, ezeltje strek je, allemaal sprookjes die in het Efteling-bos te vinden zijn en die voor het nageslacht bewaard zijn door de gebroeders Grimm.

Standbeeld

Op 14 maart 2013 onthulde Thomas Läufer, ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland, in de Efteling een standbeeld voor de gebroeders Grimm. De sculptuur kreeg een plaatsje in de siertuin van het Sprookjesbos van het Kaatsheuvelse park, de plek waar ook de sprookjes van Grimm al zestig jaar levend worden gehouden. Het beeld is een blijk van waardering van het Deutsche Grimmgesellschaft, een internationale, wetenschappelijke vereniging die de nalatenschap van de gebroeders Grimm beheert, en is mede mogelijk gemaakt door de steun van GrimmHeimat NordHessen.

De heks van Hans en Grietje in het sprookjesbos van Europa-ParkGrimm-bos

In het Zuid-Duitse Europa-Park hebben ze een sprookjesgebied dat uitsluitend bestaat uit vertellingen van het vertelduo. Naast onder meer Hans en Grietje, Doornroosje en Vrouw Holle – en vanaf volgend jaar Assepoester, Zwaan kleef aan en Het dappere snijdertje – herbergt het attractiepark in het Zwarte Woud ook de interactieve bibliotheek van de gebroeders Grimm, waar bezoekers zien en beleven hoe het tweetal de vertellingen verzamelde.

De Grimm-doodle van GoogleDoodle

Op 20 december 2012 herdacht Google dat Jacob en Wilhelm Grimm vanaf 1812 de Duitse sagen gingen verzamelen en publiceren onder de titel Kinder- und Hausmärchen. Google vervangt op speciale dagen het overbekende logo met de gekleurde letters door zogenaamde doodles, een bewegend logo. De Google-doodle stond in het teken van Roodkapje, als hommage aan de 201 sprookjes die tweehonderd jaar geleden werden vastgelegd door de gebroeders Grimm.

{youtube}XRe4OdXI7lE{/youtube}
 

Naar de parkplanner van de Efteling
Naar de parkplanner van Europa-Park

2013 © Tekst: Adri van Esch – Beeld: Adri van Esch, Europa-Park, Google

Meest bezochte parkprofielen