MIRABILANDIA

Aan de Adriatische kust ligt Mirabilandia, een attractiepark met een heel divers aanbod, van wervelende shows tot kinderattracties en van natte waterspektakels tot sensationele achtbanen.

Mirabilandia is al van ver te herkennen, door het negentig meter hoge Eurowheel. Het is het hoogste reuzenrad van het Europese vasteland en het op één na hoogste – na het London Eye – van heel Europa. Vanuit de gondels zie je het historische stadje Ravenna liggen, vijftien kilometer ten noordwesten van Mirabilandia, en heb je een weids uitzicht over de Adriatische Zee, die hemelsbreed slechts zes kilometer ten oosten van het pretpark ligt. Vanzelfsprekend biedt het Eurowheel ook een prachtig zicht over Mirabilandia zelf.

Vanuit het gigantische reuzenrad herken je de zes themagebieden waarin Mirabilandia is verdeeld: Far West Valley, Dinoland, Route 66, Adventureland, Bimbopoli en Ducati World. Far West Valley is gebouwd als een gezellig stadje in het wilde westen, maar kent ook zijn donkere kanten. In Far West Valley ligt namelijk Dead Town, één van de grootste spookhuizen van Europa. Bijna anderhalve hectare van het pretpark is helemaal gewijd aan dinosaurussen. Attracties rijden langs en draaien tussen de 54 realistische Tyrannosaurussen and Velociraptors. Route 66 is het Amerika zoals we dat allemaal graag zien: met de ‘biggest’ attracties als Divertical en iSpeed.

iSpeed in Mirabilandia

Themagebied Adventureland herbergt de spannendste achtbaan van Mirabilandia: de meer dan een kilometer lange hangende loopingcoaster Katun, die door het de Maya-stadje Sian Ka’an racet. De dubbele achtbaan Master Thai raast door Thaise tempelruïnes. De belevenis van een wedstrijd tussen twee rollercoasters wordt nog versterkt door VR-brillen. Bimbopoli is het kinderland van het Italiaanse pretpark, met attracties in miniformaat.

Ducati World is het enige themagebied ter wereld dat volledig in het teken staat van het legendarische Italiaanse motormerk Ducati. Blikvanger van het 3,5 hectare grote themaland is de achtbaan Superbike Race waarop telkens twee motorfietsen de strijd tegen elkaar opnemen. Berijders kunnen zelf gas geven en hun snelheid bepalen. Een ritje op Superbike Race voelt als een ritje op de Panigale V4, een motor die Ducati recent op de markt bracht.

De ingang van Mirabilandia - Foto: Angelo Penone

Mirabilandia is bijna net zo oud als Disneyland Paris: het Franse park ging op 12 april 1992 open, de Italiaanse tegenhanger opende op 8 juli 1992. De belangrijkste attracties waren destijds de wildwaterbaan Rio Grande en de – inmiddels afgebroken – houten achtbaan Sierra Tonante, toen de hoogste, langste en snelste achtbaan van Europa. Halverwege de jaren negentig nam Gottlieb Löffelhardt, eigenaar van Phantasialand, het park over. In 2006 deed hij het weer van de hand aan de Spaanse pretparkketen Parques Reunidos, waartoe ook Attractiepark Slagharen, Bobbejaanland en Movie Park Germany behoren.

Divertical in Mirabilandia

Mirabilandia is de trotse eigenaar van één van de hoogste waterachtbanen ter wereld. De boten op Divertical worden tot bijna zestig meter hoogte getakeld en storten vervolgens met een topsnelheid van 110 kilometer per uur omlaag. Van verre te zien zijn ook de twee zestig meter hoge vrijevaltorens Oil Tower 1 en 2. Achtbaan iSpeed geeft je het gevoel een Formule 1-coureur te zijn. De rode treinen op deze rollercoaster accelereren van nul tot honderd kilometer in slechts 2,2 seconden. Nat worden is verzekerd in de 27 meter hoge waterbaan El Dorado Falls en grappig is Autosplash, een wildwatertocht in een Amerikaanse Cadillac door een carwash.

Achtbaan Desmo Race in Mirabilandia

Het legendarische Italiaanse motormerk Ducati heeft in Mirabilandia een eigen themagebied: Ducati World. Blikvanger in het themaland is Desmo Race, een unieke dubbele achtbaan waarop motors met elkaar duelleren. De tweepersoons voertuigen zijn geïnspireerd op de Ducati Panigale V4. De voorste berijder van het motorvoertuig kan zelf gas geven en remmen. Gasten bepalen zo hun eigen snelheid – tot een maximum van zestig kilometer per uur – waardoor er een echte race ontstaat. Ducati World heeft nog meer attracties: in de Ducati Experience staan ultramoderne simulators waarin gasten virtuele testritjes kunnen maken en races kunnen houden. Voor kinderen zijn er drie attracties: de draaimolens Diavel Ring en Kiddy Monster, en racebaan Scrambler Run.

Wave pool in Mirabeach bij Mirabilandia

Mirabilandia beslaat in totaal 75 hectare. Bezoekers betreden het park door de poort van een fort en komen vervolgens op een pittoresk pleintje met winkeltjes en eetgelegenheden. Een kleine veertig hectare van de totaaloppervlakte is bestemd voor het pretpark, op tien hectare ligt Mirabilandia Beach, een waterpark in Caribische stijl. Mirabeach heeft de spannende glijbanen Vuelta Vertigo (met tweepersoons glijbanden) en Cobra, het grote azuurblauwe zwembad Laguna del Sol, een wit zandstrand en het golfbad Baia de Ondas. Voor de hele familie zijn de waterglijbanen Salto del Caribe, Rio Diablo, Salto Tropical en Los Rapidos, en de allerkleinsten beleven uren plezier in waterspeeltuin Castillo.

Buffalo Bill Rodeo in Mirabilandia

Attracties

Snelle attracties: Katun (hangende loopingachtbaan) – iSpeed (lanceerachtbaan) – Divertical (waterachtbaan) – Oil Towers (vrijevaltorens) – Master Thai VR (racende achtbanen met virtual reality-brillen) – Desmo Race (dubbele racerachtbaan met motoren) – Gold Digger (wilde muis-achtbaan)

Familieattracties: Eurowheel (90 meter hoog reuzenrad) – Rexplorer en Leprotto Express (junior achtbanen) – Rio Bravo, El Dorado Falls en Autosplash (wildwaterbanen) – Raratonga (splash battle, interactieve boottocht door Polynesië) – Reset (interactieve darkride door een tot ruïne vervallen New York) – Motion Sphere (simulators die een race op een motor nabootsen) – Buffalo Bill Rodeo (draaiende disk’o coaster) – Carousel (draaimolen met twee verdiepingen) – Ottoland (kleurrijke speeltuin) – Fantasyland speelkasteel) – Santa Fè (treintje) – Casa Matta (ronddraaiend huisje) – Legends of Dead Town (spookhuis, aparte entreeprijs) – Mirabeach (waterpark, aparte entreeprijs)

Shows: King of Pop (zang, dans en acrobatiek – Hot Wheels Stunt Show (spectaculaire show met auto’s, genoemd naar de razendsnelle voertuigjes die je kunt afschieten)

Katun in Mirabilandia

Restaurants

Drive In (diner in Amerikaanse stijl) – Spanini (koffie, koele drankjes, hotdogs, ijs) – Toro Seduto (saloon met pizza’s en Mexicaanse gerechten) – Dino’s Pizza Time (pizza’s, kebab) – Katun Grill (snacks en grillgerechten) – Café Zero (pasta’s, sandwiches) – Mike’s Bar (broodjes en salades, in kinderland Bimbopoli) – Bar del Laghetto (proef het lokale brood ‘piadina’, met uitzicht over het water) – McDonald’s (hamburgers)

Waar?

Mirabilandia, Statale Adriatica SS 16, Via Romea Sud, 48015 Ravenna, Italië, tel. 00 39 (0) 5 44 56 11 11 • Op de A14 (Bologna – Ancona) afslag 14 Cesena Nord nemen. Vervolgens snelweg SS.E45 nemen, richting Ravenna, tot aan de afslag Mirabilandia • Met de trein vanuit de plaatsen Ravenna of Rimini naar station Lido di Savio/Lido di Classe. Een shuttlebus brengt de gasten vanaf daar naar het park • Kaart

Master Thai VR in Mirabilandia

Wanneer?

Mirabilandia is open van 28 maart tot en met 3 november 2024, vanaf 10.30 uur. Dagelijks open van 31 mei tot en met 15 september. Daarvoor en daarna in de weekenden: check de parksite • Waterpark Mirabeach is open van 15 juni tot en met 1 september 2024, vanaf 11.00 uur.

Druk?

Aantal bezoekers per jaar: circa 1,8 miljoen.

Mirabilandia en Mirabeach

Kosten

Entreeprijs: € 44,90. Kinderen tot 140 centimeter en 60-plussers: € 39,90. Gedateerde tickets online vanaf € 24,90 • Entreeprijs Mirabeach: € 29,90. Kinderen tot 140 centimeter en 60-plussers: € 27,90. Gedateerde tickets online vanaf € 16,90 • Gecombineerde tickets voor een dag Mirabilandia en een dag Mirabeach: € 54,90. Kinderen tot 140 centimeter en 60-plussers: € 52,90 • Parkeren: € 7,00.

Verder lezen

Op de dubbele achtbaan Desmo Race in Mirabilandia kunnen bezoekers zelf gas geven en remmen

Parksite Mirabilandia
Parksite Mirabeach

© Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Mirabilandia, Angelo Penone

Meest bezochte parkprofielen