Artist impression van Huracan in Bellewaerde

Achtbanen: de kilometervreters van 2013

Voor 2013 zijn diverse nieuwe achtbanen aangekondigd. Wij zetten de vijf leukste aanwinsten op een rijtje en focussen even op de kilometers.

Hoe hard gaan ze en hoeveel kilometer moet je straks rijden om van hartje Utrecht naar de nieuwe achtbaan te gaan?


1. Huracan, Bellewaerde Park (Ieper, België)
Snelheid van de achtbaan: 50 kilometer
Rijafstand tot het park: 253 kilometer
Huracan, de nieuwe achtbaan van Bellewaerde, komt in het Mexicaanse themagebied en gaat door het gebouw van de gesloten darkride Los Piratas. De attractie wordt gebouwd door de Duitse fabrikant Zierer en gaat vier miljoen euro kosten. De familieachtbaan heeft naast een indoor-gedeelte een kort stuk buiten het gebouw, boven het Mexico-plein. De twee treinen van ieder tien wagons worden voorzien van muziek aan boord. Voorafgaand aan de achtbaan zullen de bezoekers tijdens een darkride-gedeelte blootgesteld worden aan lasers, vuur-, water- en windeffecten in authentieke Maya-decors. Een ritje in de vijftien meter hoge en een halve kilometer lange achtbaan duurt twee minuten.
2. Karacho, Erlebnispark Tripsdrill (Tripsdrill, Duitsland)
Snelheid van de achtbaan: 99 kilometer
Afstand tot het park: 439 kilometer
Het Duitse Erlebnispark Tripsdrill bouwt een nieuwe rollercoaster naast hun populaire houten achtbaan Mammut en achter wildwaterbaan Waschzuber Rafting. De katapultachtbaan lanceert bezoekers in 1,6 seconde van nul naar bijna honderd kilometer. Karacho wordt dertig meter hoog, bijna zevenhonderd meter lang en telt vier heel verschillende inversies waarbij de bezoekers over de kop gaan. De achtbaan wordt gebouwd door de Duitse fabrikant Gerstlauer.
3. The Smiler, Alton Towers (Staffordshire, Engeland)
Snelheid van de achtbaan: 85 kilometer
Rijafstand tot het park: 777 kilometer
Alton Towers bouwt dit jaar de grootste achtbaan van het park: The Smiler. De baan telt liefst veertien loopings, de hoogte wordt dertig meter met een vrije val van ruim 22 meter. De lengte van de achtbaan komt uit op 1170 meter en de rit gaat twee minuten en 45 seconden duren. De treinen zullen vier rijen met ieder vier stoelen krijgen. De achtbaan wordt gebouwd in het themagebied X Sector, op de plaats van de oude attractie Black Hole. De bouwkosten worden geraamd op ruim 22 miljoen euro. Net als in Tripsdrill wordt deze achtbaan gebouwd door Gerstlauer.
Artist impression van Juvelen in Djurs Sommerland
4. Juvelen, Djurs Sommerland (Nimofte, Denemarken)
Snelheid van de achtbaan: 85 kilometer
Rijafstand tot het park: 814 kilometer
Djurs Sommerland laat door fabrikant Intamin in Liechtenstein achtbaan Juvelen bouwen. De baan wordt met duizend meter lengte de langste van Denemarken. Bezoekers zitten op voertuigen die lijken op quads (foto boven). Ze worden twee keer afgeschoten tot een topsnelheid van 85 kilometer per uur. 
5. Orkanen, Fårup Sommerland (Blokhus, Denemarken)
Snelheid van de achtbaan: 75 kilometer
Rijafstand tot het park: 923 kilometer
Het Deense Fårup Sommerland krijgt Orkanen, een hangende familieachtbaan van twintig meter hoog en 453 meter lang. De achtbaan duikt meteen na de eerste vrij val in een tunnel onder het water door. De zogenaamde Suspended Coaster zal gebouwd worden door het Nederlandse bedrijf Vekoma. De minimale lengte om mee te mogen in de hangende achtbaan is 105 centimeter. Voor wie langer is dan 2 meter en 5 centimeter zit een ritje in Orkanen er ook niet in.
Achtbaan Orkanen in Fårup Sommerland
2013 © Tekst: Adri van Esch
Beeld: Djurs Sommerland, Bellewaerde Park en Fårup Sommerland

Meest bezochte parkprofielen