De dolfijnenshow in het Zwitserse Connyland

Dolfijnen verdwijnen

De dolfijnenshow in het Zwitserse Connyland

Dolfijnenshows verdwijnen langzaam maar zeker uit de Europese pretparken. Afgelopen week sloot vrij plotseling het Italiaanse Gardaland zijn dolfijnenarena Palablu en aan het eind van het jaar gaat de dolfijnenshow van het Zwitserse Connyland dicht.

Op 6 januari gaven de dolfijnen Robin, Teide, Betty en Nau voor het laatst een voorstelling in Gardaland. Parkeigenaar Merlin Entertainments besloot dat de populaire dolfijnenshow dicht moest. Het Britse attractiebedrijf zegt dat te doen ‘uit respect voor de dieren’. Voor Gardaland is de sluiting van de show een financiële aderlating: al sinds de opening van het dolfijnenstadion in 1997 strijkt het park aan het Gardameer vijf euro per bezoeker van Palablu op. Jaarlijks bezochten bijna achthonderdduizend mensen de voorstelling.

Dolfijnenshow Palablu in het Italiaanse Gardaland - Foto: Christian Heindel

Kritiek

Tegenstanders van dierenshows en natuurorganisaties hadden al lange tijd kritiek op de omstandigheden waaronder Robin, Teide, Betty en Nau leefden. In 2000 en 2001 stierven vier dolfijnen in het showaquarium van Gardaland. Hector, een van de overleden dieren, moest volgens de criticasters voorstellingen blijven geven hoewel hij een infectie aan het oog had. En ook Violetta moest voor de ogen van de toeschouwers rondjes zwemmen, ondanks een ernstige dwarslaesie. Merlin Entertainments had eindelijk oor voor de kritiek: het is nu ‘basta’ voor Palablu. De vier dolfijnen verhuizen waarschijnlijk naar een aquarium in Genua.

Wetswijziging

Ook het Zwitserse pretpark Connyland neemt afscheid van zijn dolfijnen. Vanwege een wetswijziging die het houden van dolfijnen en walvissen vanaf 2014 verbiedt, worden de dieren verplaatst naar een buitenlandse dierentuin. Voor Connyland is het gedwongen vertrek een groot verlies: dolfijnenmoeder Chicky en haar kinderen Angel en Secret zijn voor veel toeristen dé reden om naar het park in het plaatsje Lipperswil af te reizen. De dolfijnenlagune van Connyland is één van de grootste attracties van het park, met een 81 meter lang waterbekken, 35 meter breed en 6 meter diep. In het bassin zit dertien miljoen liter water.

De dolfijnen zijn de hoofdattractie in het Zwitserse Connyland

{googleads right}Achtbaan

Tot november 2011 had Connyland nog vijf dolfijnen. In die maand werd het park echter getroffen door een tragische gebeurtenis: de dolfijnen Shadow en Chelmers overleden kort na elkaar. Onderzoek wees uit dat er heroïne in het bassinwater was gekomen, waarschijnlijk gedumpt door bezoekers van een houseparty, waaraan het park ruimte had verhuurd. De verwachte terugval van bezoekers na sluiting van de dolfijnenshow zal worden opgevangen met de bouw van een nieuwe achtbaan. Ook een wildwaterbaan wordt overwogen omdat daarvoor het huidige waterbassin gebruikt kan worden. De achtbaan en de wildwaterrivier moeten uiteindelijk de geliefde dieren doen vergeten.

21-1-2013 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Connyland, Christian Heindel

Meest bezochte parkprofielen