De ingang van Parque Warner - Foto: Contafisca

Warner Bros. gekort

De ingang van Parque Warner - Foto: Contafisca

De door financiële problemen geplaagde Spaanse parkengroep Parques Reunidos gaat snijden in het personeelsbestand van het Warner Bros.-filmpark.

Een loonsverlaging die gedwongen ontslagen moest voorkomen is door de medewerkers afgewezen.

Rode cijfers

Parques Reunidos – waartoe ook Attractiepark Slagharen, Bobbejaanland en Movie Park Germany behoren – zit in de rode cijfers. Volgens bronnen in de financiële wereld zijn de inkomsten van de het bedrijf bij de attractieparken met 12 procent gedaald, bij de dierentuinen met 11 procent en in de waterparken met 14 procent. Het Spaanse concern had al besloten 31 medewerkers te ontslaan op het hoofdkantoor in Madrid. Het volgende slachtoffer van de bezuinigingen is Parque Warner, ook bij Madrid.

Junior achtbaan Correcaminos Bip Bip - Foto: Roller Coaster Philosophy

{googleads right}Loonsverlaging

Om gedwongen ontslagen te voorkomen legde de directie van Parques Reunidos de medewerkers van het Warner Bros.-filmpark een loonbod voor; als het personeel akkoord ging met een structurele loonsverlaging, zou de ontslagronde uit kunnen blijven. In overleg met de vakbonden besloten de werknemers het alternatief voor ontslagen af te wijzen. Parque Warner heeft nu aangekondigd genoodzaakt te zijn 68 van de 420 personeelsleden naar huis te sturen. Het park gaat diensten die eerder door eigen medewerkers werden gedaan – zoals onderhoud van attracties – uitbesteden aan externe bedrijven.

Gehalveerd

Het kwakkelende Parque Warner slankt al meer dan vijf jaar af: toen Parques Reunidos het pretpark in 2007 overnam telde het nog bijna negenhonderd personeelsleden. Inmiddels is dat aantal meer dan gehalveerd tot 420. Parques Reunidos is niet alleen slachtoffer van de tanende economie, vooral in Spanje, maar ook van zijn eigen succes, zeggen analisten. Het bedrijf kende een onstuimige groei en bezit nu vijftig attractieparken, dierentuinen, waterparken en musea in twaalf landen. Met de aankoop van telkens weer nieuwe dagattracties waren grote leningen gemoeid die nu zwaar op de onderneming drukken. Diverse maatregelen – waaronder bezuinigen op personeelskosten – moeten er voor zorgen dat het in 1967 opgerichte bedrijf uit de crisis komt. Ook het afblazen van de bouw van een nieuwe mega-achtbaan in Movie Park Germany kan in het licht van die bezuinigingen worden gezien.

> Ga naar de parkplanner van Parque Warner

22-1-2013 © Tekst: Adri van Esch
Foto’s Roller Coaster Philosophy, Contafisca

Meest bezochte parkprofielen