Het filmdecor van The Hobbit en Lord of the Rings - Foto: Don Shearman

In de ban van de Ring

Het filmdecor van The Hobbit en Lord of the Rings - Foto: Don Shearman

Een vraag die sommige mensen al vele jaren bezig houdt: welk groot themapark gaat aan de haal met de rechten van de succesvolle filmtrilogie In de Ban van de Ring? Nieuwe geruchten steken de kop op.

Al vrij snel na de release van de eerste van de drie Lord of the Rings-films in 2001 was duidelijk dat het fictieve continent Midden-aarde zich perfect laat omzetten naar parkattracties en voldoende inspiratie biedt voor een heel themagebied of zelfs een compleet park. Geruchten als zouden de grote parkondernemingen Disney en Universal geïnteresseerd zijn in de rechten van Lord of the Rings deden regelmatig de ronde. Deze week weer, met dit verschil: de kans dat de door schrijver J.R.R. Tolkien bedachte Midden-aarde daadwerkelijk omgezet gaat worden naar een driedimensionale wereld in een themapark lijkt groter dan ooit.

Zweinsveld in The Wizarding World of Harry Potter - Foto: Universal Studios

Harry Potter

In juni 2010 opende The Wizarding World of Harry Potter in Islands of Adventure bij Orlando. Het succes was gigantisch: had het zusterpark van Universal Studios Florida eerst nog te kampen met een terugloop van het aantal bezoekers tot wel tien procent, na de opening van het acht hectare grote Harry Potter-gebied nam het aantal gasten toe met twintig procent. Het was meer dan duidelijk: een themagebied bouwen waarin men compleet wordt ondergedompeld in de sfeer en de actie van een succesvolle filmreeks betekent kassa!

Marvel

De ontwikkelingen in de Amerikaanse themaparkenbranche volgden zich sinds half 2010 snel op. The Walt Disney Company kocht Marvel, wat Universal Studios de kriebels gaf omdat zij in datzelfde Islands of Adventure een themazone heeft die geheel gewijd is aan de actiefilms van Marvel. Voorlopig is Universal echter veilig; volgens het contract mogen Marvel-figuren als Spider-Man en Hulk nog een tijdje in het park blijven. Disney kondigde ook aan dat het een parkdeel gaat bouwen gebaseerd op Avatar, de populaire sciencefictionfilm van James Cameron. Het toekomstige Avatar Land zal verrijzen in Animal Kingdom, het nieuwste park in Walt Disney World in Florida.

Marvel's Spider-Man in Islands of Adventure - Foto: Universal Studios

Star Wars

Disney ging nog verder: eind oktober kocht de entertainmentgigant Lucasfilm, het filmbedrijf van George Lucas. The Disney Company bezit daardoor alle rechten op Star Wars. Er is al een attractie in enkele Disney-parken gebaseerd op deze filmserie – Star Tours, ook in Disneyland Parijs – maar de verwachting is dat Disney de nieuwe aankoop verder gaat uitbuiten in de parken, met nieuwe attracties of wellicht zelfs een eigen themaland.

Tolkien Estate

Universal zit ondertussen niet stil: zowel in de studioparken in Hollywood als Japan wordt gewerkt aan een eigen Wizarding World of Harry Potter. En ook Universal Studios in Florida krijgt een Harry Potter-gebied, met een geheel nieuwe attractie. Blijft – na Harry Potter, Marvel, Avatar, Star Wars en ook Pixar – Lord of the Rings over als een zeer gewild bezit. Deze week staken geruchten over een mogelijk gesprek tussen de erfgenamen van schrijver Tolkien en Universal Studios de kop op. Warner Bros., die Tolkien’s The Hobbit-films uitbracht, heeft sinds Harry Potter een goede verstandhouding met Universal Studios. En bekend is dat Tolkien Estate – dat de nalatenschap inclusief de auteursrechten van de boeken van Tolkien beheert – heel graag een eigen themapark voor The Hobbit en Lord of de Rings ziet verrijzen.

Het filmdecor van The Hobbit en Lord of the Rings - Foto: Don Shearman

{googleads right}Bemiddelende rol

Het succes van de Harry Potter-wereld en de gewetensvolle manier waarop Universal Studios met het geesteskind van schrijfster J.K. Rowling is omgegaan heeft het filmpark en Tolkien Estate dichter bij elkaar gebracht. Filmmaatschappij Warner Bros. speelt een bemiddelende rol daarbij. Het gaat om niet meer dan geruchten, maar de kans dat Midden-aarde en de wereld van The Hobbit in de toekomst omgezet gaan worden in een eigen pretparkzone is groter dan ooit. Wie weet kunnen bezoekers zich over enkele jaren aansluiten bij de legers van de Elfen en Dwergen of strijden tegen Het Kwaad.

4-1-2013 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Don Shearman, Universal Studios

Meest bezochte parkprofielen