Wind en vuur in Huracan in Bellewaerde

Tijdens de bouw van achtbaan Huracan vertelde pretparkdirecteur Stefaan Lemey wat zijn favoriete zone in de baan zou worden.

Het unieke totaalconcept van Huracan, daardoor worden bezoekers volgens Bellewaerde-directeur Stefaan Lemey nog het meest verrast. “Huracan is geen standaard achtbaan; de gasten beleven werkelijk een totaalervaring met een darkridegedeelte aan trage snelheid vol special effects, gevolgd door de bocht buiten het gebouw. Daarna zetten ze hun trip voort aan hoge snelheid in het donker. Met een finale in de remzone als eindeffect. En dit alles in een prachtige trein met muziek aan boord. Ja, dat alles zorgt toch wel voor een wauw-effect bij de bezoeker.”

Bellewaerde-directeur Stefaan Lemey

Vrachtwagens

De nieuwe familieachtbaan Huracan, die in 2013 open ging, is de grootste investering voor Bellewaerde sinds 1999. De coaster kostte vier miljoen euro en werd op maat gemaakt voor het Belgische attractiepark. De onderdelen van de vijfhonderd meter lange en vijftien meter hoge achtbaan werden op ruim tachtig vrachtwagens van de fabriek in Zuid-Duitsland naar Ieper getransporteerd.

Zones

Huracan staat in het Mexico-gebied van Bellewaerde en heeft de Maya’s als thema. “Voor het design hebben we de typische architectuur en de authentieke figuren van het oude Maya-volk bestudeerd. Hun mythes en eeuwenoude cultuur spelen de hoofdrol.” In het indoor darkridegedeelte heeft elke zone een eigen motief: Vuur, Water, Mist, Licht en Wind. Directeur Lemey noemt de vuurzone zijn favoriet. “Die is toch wel heel speciaal; we combineren daar diverse technieken om een heel speciale sfeer op te bouwen. Maar we hebben ervoor gezorgd dat de andere zones even tof zijn.”

Concept art voor de finalezone van Huracan - Foto: Bellewaerde Park

Los Piratas

De attractie is ondergebracht in het gebouw van Los Piratas, een piratenboottocht die na ruim twintig jaar trouwe dienst plaats moest maken voor de achtbaan. Los Piratas mag dan verleden tijd zijn, vergeten wordt de populaire attractie niet, is de overtuiging van Stefaan Lemey. “Waarom zouden de bezoekers Los Piratas vergeten? Veel van onze gasten hebben jarenlang genoten van deze familieattractie, die destijds baanbrekend was in de Europese pretparkenwereld. Bellewaerde was één van de pioniers op darkride-gebied met deze toentertijd vernieuwende attractie. Veel kinderen hebben met hun ouders en vriendjes werkelijk jarenlang genoten van de speciale sfeer in Los Piratas. Het zou jammer zijn mochten ze die aangename herinneringen vergeten.”

Eén van de twee treinen van achtbaan Huracan - Foto: Bellewaerde Park

Natuurelementen

Met Huracan, genoemd naar de Maya-god van wind, storm en vuur, wekt Bellewaerde minstens dezelfde emoties en ervaringen op als met Los Piratas, vindt de directeur. “We bewijzen wederom dat Bellewaerde met deze unieke familieattractie zijn rol als vernieuwende pionier waarmaakt. Dat wekt een positieve appreciatie op bij ons familiepubliek.” Lemey stelt dat de achtbaan een echte publiekslieveling is. “Zeker, Huracan zal scoort hoog. Maar uiteraard zijn ook onze waterattracties Bengal Rapid River, Niagara en River Splash superpopulair als het mooi weer is. Huracan moet dus strijden tegen één van zijn eigen natuurelementen!”

Een trein van Huracan wordt op de baan gehesen - Foto: Bellewaerde Park

Macht

De twee treinen van Huracan – die gedecoreerd zijn als tweekoppige slangen en elk twintig personen vervoeren – hebben een capaciteit van duizend personen per uur. “Laten we hopen dat de mystieke Huracan zijn macht over de natuurelementen aanwendt om de bezoekers van mooi weer te laten genieten tijdens hun parkbezoek”, lacht directeur Lemey. “Dan kan een dagje Bellewaerde zeker niet meer stuk.”

Naar de parkplanner van Bellewaerde

2013 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s en art: Bellewaerde

Meest bezochte parkprofielen