Radiator Springs Racers in Cars Land in California Adventure - Foto: (c) Disney

Te veel succes: kortingen rigoureus afgeschaft

Radiator Springs Racers in Cars Land in California Adventure - Foto: (c) Disney

Tien jaar lang kregen inwoners van zuidelijk Californië in de maanden februari tot mei korting bij Disneyland. Maar het is gedaan met de pret: in Disneyland en vooral in het naastgelegen California Adventure is het zo druk dat Disney de kortingen heeft geschrapt.

Met de regelmaat van de klok komen berichten over de malaise in de attractieparkenbranche naar buiten. Ontslagen (in het Italiaanse Gardaland en bij alle Spaanse pretparken), ontevreden personeel (Legoland Deutschland) en zelfs parken die compleet op omvallen staan (Walygator Parc in het noordoosten van Frankrijk) laten zien dat ook toeristische trekpleister de economische crisis aan den lijve ondervinden.

Klinkend succes

Naast al dat sombere nieuws valt gelukkig ook af en toe een klinkend succes te noteren. Zoals in Californië: daar doet Disney’s park California Adventure het zo goed dat langlopende kortingsacties zijn afgeschaft. Tot ongenoegen van de inwoners van het zuiden van de Amerikaanse staat: zij konden jarenlang gebruik maken van een mooi aanbod, maar betalen nu weer de volle prijs.

Aanbieding

Tien jaar lang hadden Disneyland in Anaheim en zusterpark California Adventure voor inwoners van zuidelijk Californië in het rustige voorjaar een speciale aanbieding: twee tickets voor de prijs van één. Zo probeerde Disney in de traditioneel erg rustige voorjaarsmaanden de parken toch vol te krijgen. Maar die tijd is voorbij: Disney heeft de lokale voordeelactie geschrapt. Voor de prijs van één ticket – kosten: $ 87,00 – krijgt men voortaan gewoon één ticket. Oók als men om het hoekje van het Disney Resort woont.

Drukte in Cars Land in California Adventure - Foto: (c) Disney

Cars Land

Reden van het niet voortzetten van de kortingsactie is het overweldigende succes van Cars Land, het nieuwe, 750 miljoen euro kostende themaland in California Adventure. In Cars Land – gebaseerd op de Pixar-film Cars – staan drie attracties, waaronder de spectaculaire Radiator Springs Racers waarin bezoekers in raceauto’s door het Cadillac Mountain Range-gebergte razen. Cars Land is zo populair dat California Adventure tegenwoordig net zoveel bezoekers trekt als buurman Disneyland. Vroeger was dat wel anders: in 2006 – vijf jaar na de opening – trok het park nog maar zes miljoen bezoekers. Disneyland kreeg dat jaar bijna vijftien miljoen bezoekers binnen de poort. Een jaar later, in 2007, werd een grootscheepse upgrading van California Adventure in gang gezet, met Cars Land als afsluitende bekroning.

Ticketaanbod

Dat Cars Land de redding is van California Adventure en geld in het laatje brengt, blijkt ook uit een vergelijking van het ticketaanbod van Disneyland in Californië en Walt Disney World in Florida. Beide parken hadden altijd een speciale aanbieding voor ‘residents’: mensen uit de eigen staat. In Florida hebben ze dat voordeel nog steeds: een inwoner kan daar een driedaagse kaart voor Walt Disney World kopen voor 119 dollar. Een niet-inwoner betaalt 242 dollar. In Californië is het over met de pret: daar kost een driedaags entreebewijs 220 dollar. Voor iedereen, ook voor de ‘locals’. Jammer voor hen, goed voor Disney aan de westkust.

Van lelijk eendje tot mooie zwaan

26-2-2013 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Disney

Meest bezochte parkprofielen