De Hulk-coaster in Universal's Islands of Adventure - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Hulk en Spider-Man komen naar Disneyland

De Hulk-coaster in Universal's Islands of Adventure - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

De Hulk, Spider-Man, Wolverine en Iron Man, ze komen allemaal naar Disneyland. Niet de Amerikaanse of Franse Disney-parken krijgen de primeur, maar Disneyland in Hongkong.

Dat een Disney-park de striphelden van Marvel Comics welkom zou heten was een kwestie van tijd. Op de laatste dag van 2009 kocht Disney voor ruim 4,2 miljard dollar Marvel Entertainment en werd het concern eigenaar van het oorspronkelijk uit 1939 stammend striphuis dat bekend werd met de Hulk, Spider-Man en de X-Men. De film gebaseerd op de Marvel-figuren The Avengers was Disney’s grootste filmsucces in 2012 en dit jaar komt Iron Man 3 uit.

Ingang van de Spider-Man darkride in Universal's Islands of Adventure - Foto: (c) Adri van Esch, ParkplanetMarvel Super Hero Island

Vanzelfsprekend wil Disney de succesvolle stripbibliotheek van Marvel ook benutten in de parken die tot het bedrijf behoren. Maar daar zit een addertje onder het gras, want de Marvel-helden hebben al jaren hun thuis in Islands of Adventure, een themapark van concurrent Universal gelegen op slechts twintig kilometer van Walt Disney World in Florida. In Islands of Adventure is een hele themazone ingericht met Marvel-stripfiguren: Marvel Super Hero Island. Daar staat onder meer een loopingachtbaan gewijd aan The Incredible Hulk en een darkride gethematiseerd rond Spider-Man.

Primeur

In de parken in Florida kan Disney voorlopig niets met de Marvel-karakters doen: het bedrijf wil de bestaande contracten met derde partijen niet schenden. Aan de andere kant van de States – aan de westkust, in Disneyland in Anaheim – mag het bedrijf wel Marvel-attracties bouwen. Deze week werd echter bekend dat de primeur aan de Verenigde Staten voorbij gaat: Hong Kong Disneyland krijgt Disney’s eerste Marvel-gebied. Dat werd officieel aangekondigd door de autoriteiten van de stad, die een meerderheid van de aandelen in Hong Kong Disneyland bezitten. Wat het gebied gaat inhouden is nog niet bekend – dat kan een compleet themaland zijn, maar ook een meer bescheiden zone waar de Marvel-stripfiguren poseren met de bezoekers. In ieder geval zetten de Hulk en Spider-Man binnen nu en twee jaar officieel voet op Disney-grond.

> Marvel verovert Disney, behalve in Florida
> Ga naar de parkplanner van Hong Kong Disneyland
> Ga naar de parkplanner van Islands of Adventure

27-2-2012 © Tekst en foto’s: Adri van Esch
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen