Belle in een creatie van Percy Irausquin - Foto: (c) Disney

Exclusieve mode op Disney-catwalk

Belle in een creatie van Percy Irausquin - Foto: (c) Disney

Voor de tweede keer in het ruim twintigjarig bestaan heeft Disneyland Paris bekende en gelauwerde Europese modeontwerpers gevraagd een outfit te ontwerpen.

In 2007 was het thema de Disney-prinsessen, dit jaar zijn Disney-tekenfilms de inspiratiebron.

De creatie van SupertrashDisneyland Paris bestond vorig jaar twintig jaar. De feestelijkheden rond het jubileum zijn verlengd tot komend najaar. Voor die gelegenheid heeft het park bij Parijs internationale ontwerpers gevraagd een creatie te maken geïnspireerd op één van de iconische Disney-films. Voor Nederland werd de samenwerking aangegaan met Olcay Gulsen van SuperTrash. Het vaderlandse damesmodemerk is inmiddels wereldwijd bekend; kleding van SuperTrash wordt verkocht in tweeduizend boetieks en warenhuizen en in twaalf eigen merkwinkels in 24 landen.

Simba

Elke ontwerper kreeg een film toegewezen. Voor SuperTrash was dat The Lion King. De moraal in de meeste Disney-films is dat het goede altijd het kwade overwint. Deze positieve boodschap zit ook verpakt in De Leeuwenkoning. De outfit die SuperTrash creëerde (links) is geïnspireerd op het pure en onschuldige gevoel van de Afrikaanse natuur. “Simba wordt volwassen,” zegt Olcay Gulsen. “Hij groeit op en wordt een sterk en krachtig individu met trots en schoonheid. Dat laat het ontwerp ook zien, de outfit is krachtig en uitgesproken. Naast trots op het ontwerp ben ik ontzettend vereerd dat Disney mij naast de andere toonaangevende ontwerpers heeft gevraagd voor dit bijzondere project. Een meisjesdroom!”

Fashion Festival

Naast Olcay Gulsen van SuperTrash nodigde Disneyland Paris diverse andere bekende en jonge ontwerpers uit een exclusieve outfit te ontwerpen. Zo zijn Lanvin’s Alber Elbaz uit Frankrijk, de Britse ontwerpers Sister by Sibling en de Ierse Philip Treacy aan de slag gegaan, zorgt Luisa Beccaria voor een outfit namens Italië en Custo Barcelona voor Spanje. Daarnaast tonen de Russische designer Alexander Terekhov, de Duitse Michalsky en de Belgische Jean-Paul Knott hun bijzondere outfit. Het Eurovision Fashion Festival vindt plaats op zaterdag 23 maart in Disneyland Paris. Dan onthullen alle ontwerpers hun thema’s en ontwerpen.

De betreurde Percy Irausquin met Belle in 2007 - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

{googleads right}Prinsessen

Ook bij het vorige jubileum van Disneyland Paris – het vijftienjarig bestaan in 2007 – werden bekende couturiers gevraagd een creatie te ontwerpen. Het thema was toen de Disney-prinsessen. Voor Nederland tekende de in 2008 overleden Percy Irausquin een jurk voor Belle. Ook toen verbonden diverse Europese ontwerpers hun naam aan het project. Agatha Ruiz de la Prada, Vivienne Westwood, Chantal Thomass en de Belgische Nicky Vankets kleedden diverse Disney-iconen. De jurken werden op een veiling verkocht voor Unicef.

> Mode geïnspireerd op Minnie Mouse
> Ga naar de parkplanner van Disneyland Paris

17-3-2013 © Tekst: Adri van Esch
Foto’s: Disney, SuperTrash, Adri van Esch 

Meest bezochte parkprofielen