De viermaster Barken Viking met op de achtergrond het markante gebouw dat door de inwoners van Göteborg ‘Lipstick’ wordt genoemd – Foto: Kjell Holmner

Liseberg doet hotelschip van de hand

De viermaster Barken Viking met op de achtergrond het markante gebouw dat door de inwoners van Göteborg ‘Lipstick’ wordt genoemd – Foto: Kjell Holmner

Liseberg exploiteerde bijna vijftien jaar het scheepshotel Barken Viking in de stadshaven van Göteborg. Het Zweedse attractiepark heeft nu besloten de viermaster te verkopen.

Over een kleine maand is het Zweedse Liseberg geen eigenaar meer van het hotel Barken Viking, dat gevestigd is in het grootste zeilschip ooit in Scandinavië gebouwd. De viermaster Viking stamt uit 1906 en is ruim honderd meter lang. Het schip ligt in binnenhaven Lilla Bommen van Göteborg, op drie kilometer van het attractiepark. Liseberg nam de exploitatie van het tot hotel omgebouwde zeilschip in 1998 op zich, in de hoop dat er een synergie zou ontstaan tussen schip en park.

Opleidingsschip

Het management van Liseberg concludeert nu dat hotel Barken Viking en het pretpark te ver uit elkaar liggen om van elkaar te kunnen profiteren. Het zeilschip wordt per 1 april overgenomen door de van oorsprong Amerikaanse keten Ace Hotel, die gespecialiseerd is in de hotelexploitatie van karakteristieke en historische gebouwen. De Viking was oorspronkelijk bedoeld als opleidingsschip voor tachtig cadetten en werd later een vrachtschip onder Deense vlag. Van 1929 tot 1951 voer de Barken Viking voor een Finse maatschappij, om uiteindelijk weer als trainingsboot terug te keren naar Göteborg. De nieuwe eigenaar Ace Hotel gaat het schip vernieuwen en is van plan op het dek een seafoodrestaurant te openen.

De nieuwe achtbaan Projekt Helix van Liseberg - Beeld: Liseberg

Winst

Liseberg heeft, ondanks de natte zomer van 2012, een redelijk jaar achter de rug met een winst van bijna negen miljoen euro. Het bezoekersaantal daalde met vier procent tot 2,8 miljoen gasten. Komend seizoen investeert het park aan de rand van de Göteborgse binnenstad bijna 24 miljoen euro in een kinderland, een nieuwe promenade en restaurants. In 2014 wordt een nagenoeg even hoog bedrag gestoken in Projekt Helix, een achtbaan met zes loopings.

5-3-2012 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Kjell Holmner, Liseberg
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen