Magic Bikes in Attractiepark Slagharen

‘Hier worden herinneringen geboren’

“In Slagharen zijn veel herinneringen geboren en is voor menigeen geschiedenis geschreven.”

Directeur Angelique Klar van Attractiepark Slagharen - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Directeur Angelique Klar van Attractiepark Slagharen is trots op Jules Adventureland, het verjaardagscadeautje voor de bezoekers vanwege het gouden jubileum. “De realisatie is mogelijk gemaakt door mensen die zich bij het park betrokken voelen en tijdens het proces elkaar tot het uiterste hebben gedreven om het beste resultaat op tafel te krijgen. Daar krijg ik een glimlach van op mijn gezicht.”

Attractiepark Slagharen bestaat dit jaar exact vijftig jaar en dat voelt een beetje als een eigen verjaardag, vertelt directeur Angelique Klar. “Veel van onze trouwe gasten sturen cadeautjes, kinderen geven tekeningen. Een aantal vaste gasten heeft ook meegewerkt aan het jubileumboek Ontdek Slagharen, 50 jaar verrassing, avontuur en nostalgie, dat onlangs verschenen is.” Bezoekers laten meewerken aan het boek is een bewuste keuze geweest, vertelt Klar.

“Slagharen is een begrip in Nederland; iedereen heeft er wel iets mee. Veel mensen hebben er een herinnering aan of kennen het vakantie- en attractiepark uit verhalen van anderen. Vijftig jaar Slagharen is volgens ons een geschiedenis die niet alleen uit de mond van het park verteld moet worden. Gezien de omvang en de betrokkenheid hebben wij ervoor gekozen onze gasten hun verhaal te laten vertellen. En natuurlijk geldt dat ook voor de omgeving, denk aan de vele medewerkers die het park door de jaren heen heeft gehad. Of de middenstand die er ieder jaar weer naar uitkijkt dat het park zijn deuren opent. Met meer dan een miljoen bezoekers ben je toch een locatie waar veel herinneringen worden geboren en waar voor menigeen geschiedenis is geschreven. Dat vieren wij dit jaar, dag na dag.”

Directeur Angelique Klar (links) tijdens haar eerste ritje in Foggs Trouble

Bedrijven uit de omgeving

Het gouden jubileum van Attractiepark Slagharen wordt gevierd met nieuwe shows en een compleet nieuw themaland: Jules Adventureland. De nieuwe zone is gewijd aan de Franse sciencefictionschrijver en pionier Jules Verne. Die schreef in zijn wereldberoemde boek Around the World in Eighty Days: ‘Anything one man can imagine, other men can make real’. Een citaat dat perfect opgaat voor wat in Slagharen tot stand is gekomen en dat vooral geldt voor het nieuwe themaland, vindt Angelique Klar. “Jules Adventureland is van oorsprong een idee dat door een team in het park is ontwikkeld. Om aan deze ideeën meer inhoud te geven hebben wij onze freelance architect Vicky Gibb gecontacteerd. Vicky is een expert op het gebied van thematisering en het ontwerpen van (bouw)tekeningen om hierin de vertaalslag te maken voor de uitvoerende partijen.”

“De bouw wordt onder leiding van een projectleider en een hoofd bouw uitgevoerd, twee personen die gelieerd zijn aan Slagharen. De uitvoerende partijen zijn gedeeltelijk collega’s die in dienst zijn van het park en voor een groot gedeelte medewerkers van ondernemingen uit de omgeving. Wij vinden het belangrijk om bij het kiezen van leveranciers eerst op zoek te gaan naar bedrijven in de omgeving die ons kunnen helpen om onze plannen te realiseren.”

Betrokken bij het park

Dat er, als straks op 1 mei alles klaar is, niet alleen vier nieuwe attracties staan, maar een compleet themagebied vervult de Slagharen-directrice met trots. “Wij hebben naar zoveel mogelijk details gekeken: hoe zien de wanden eruit, wat moet er met de looppaden gebeuren, passen de planten nog in de omgeving of verstoren zij het belevingsaspect van de gast? Dat geheel, dat maakt mij inderdaad trots. Als je dan bedenkt dat dit allemaal mogelijk gemaakt is door mensen die zich bij het park betrokken voelen en tijdens het proces elkaar tot het uiterste hebben gedreven om het beste resultaat op tafel te krijgen, dan is dit zeker iets waar ik een glimlach van op mijn gezicht krijg.”

Concept art van Expedition Nautilus in Attractiepark Slagharen

Persoonlijke favoriet

Angelique Klar denkt dat Expedition Nautilus – een draaimolen waarin bezoekers een watergevecht met elkaar houden – haar persoonlijke favoriet gaat worden, én die van haar bezoekers. “Ik ben zelf een waterfanaat, dus ik kan niet wachten op de opening. Bij onze gasten zal de Nautilus Expedition het vast ook heel goed doen. Bij een grootschalig onderzoek om te achterhalen wat onze gasten werkelijk willen, bleek al snel dat men zat te springen om een familiebelevenis waaraan ook de kleinste gasten van Slagharen kunnen deelnemen. Een ander verzoek dat hoog in de prioriteitenlijst stond was het aspect ‘water’. Een Nederlander is nou eenmaal dol op water, dat bleek ook uit de ingevulde formulieren. Expedition Nautilus is een attractie waarbij men met de hele familie in een boot stapt en vervolgens gaat varen. Tijdens de vaart levert men met andere boten en toeschouwers een gevecht met waterpistolen. Volgens mij vinden onze gasten dat geweldig!”

Magic Bikes in Attractiepark Slagharen

Koudste maand

De bedoeling was dat het nieuwe themaland inclusief de vier attracties bij de seizoenstart op 22 maart geheel af zou zijn. Dat lukte niet; alleen draaimolen Magic Bikes en schommelschip Fogg’s Trouble zijn op dit moment open. “Door de slechte weersomstandigheden – met name de vorst – hebben we op een gegeven moment onze planning moeten aanpassen”, vertelt Klar. “De Magic Bikes en Fogg’s Trouble konden gebouwd worden op bestaande fundamenten en er was weinig tot geen betonstort voor nodig. Voor de Nautilus Expedition en Passepartout Explorer moesten we grote oppervlakten met beton bewerken en dat was nagenoeg onmogelijk in de afgelopen weken.” 

Om geen verdere vertraging op te lopen besloot het bouwteam om de attractieplaatsen helemaal met zeil in te pakken en daar grote verwarmingsinstallaties onder te plaatsen zodat ze verder kon met de bouw. Angelique: “Dat was allemaal niet voorzien. Wie had ook verwacht dat we zo’n koude lentestart zouden hebben? Ik heb inmiddels begrepen dat dit de koudste maand maart in honderd jaar is geweest, dus onze inschatting op basis van historische weersomstandigheden was hiermee van de baan. Inmiddels zijn wij zo ver gevorderd dat we niet meer afhankelijk zijn van de weersomstandigheden. Dus ik ben er wel zeker van dat wij op 1 mei Jules Adventureland kunnen openen en dan zal iedereen kunnen zien waar al die tijd aan gewerkt is.”

Illusionistenshow

Jules Adventureland is niet de enige jubileumverrassing in Slagharen. Naast het nieuwe themagebied heeft het attractiepark ook nieuwe circusacts gecontracteerd. Vooral van de illusionistenshow is de directrice gecharmeerd: “Ik ben erg trots op het optreden van Pavel Boyarinov. In het verleden stond hij ook al met Ellen ten Damme in de rondreizende show Cirque Stiletto. Op verzoek van onze gasten hebben we ook de Western Stunt Show uitgebreid met het optreden van een messenwerper en in El Theatro is de nieuwe 4D-film Robin Hood te zien. In de bouwvakantie vieren we weer het Amerikaanse zomercarnaval en onze gasten zullen ook dit jaar weer kunnen genieten van een Miracle of Lights tijdens de herfstvakantie.”

Miracle of Lights in Attractiepark Slagharen

Projectteam

Het inhuren van artiesten en acts, de keuze van de nieuwe attracties, het bedenken van namen en de thematisering, alles is aan het bureau van Angelique Klar voorbij gekomen. “Wij hebben met een projectteam aan het geheel gewerkt”, vertelt ze. “Het projectteam bestaat uit een projectmanager die het gehele proces en de budgetten bewaakt, een afgevaardigde van de technische dienst die de contacten onderhoudt met de keuringsinstanties, een hoofd bouw, een afgevaardigde van het marketingteam die de thematisering bewaakt, een architect die de thematisering vertaalt in (bouw)tekeningen en ikzelf. De input voor de keuze van onze attracties hebben onze gasten ons geleverd en de namen hebben wij aan de boeken en verhalen van Jules Verne ontleend.”

“Welk onderdeel van het proces het meest spannend en interessant is? Dat kan ik niet exact zeggen; ieder deel is bijzonder. Je bouwt toch aan iets wat de komende 25 jaar bezoekers moet trekken en enthousiasmeren. Het ontwikkelen van een dergelijk gebied eist zowel strategisch inzicht als beslissingen op detailniveau. Denk maar aan de keuze van het materiaal en de kleurstellingen, maar ook welk type lamp het beste bij het thema aansluit. Alles samen – de hele combinatie van beslissingen en keuzes – maakt het voor mij interessant en spannend.”

> Naar de parkplanner van Attractiepark Slagharen

2013 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Attractiepark Slagharen, Adri van Esch
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen