‘Bij de Efteling hoort een zwembad’

Als de Efteling gaat uitbreiden, moeten er vooral een overdekt zwembad en een uitgaansgelegenheid komen.

Aqualibi bij Walibi Belgium

Als de Efteling gaat uitbreiden, moeten er vooral een overdekt zwembad en een uitgaansgelegenheid komen, vinden lezers van het Brabants Dagblad. Voor die aanvullingen zijn er in Europa al diverse voorbeelden.

De komende tien jaar mag de Efteling van de gemeente Loon op Zand – waartoe Kaatsheuvel behoort – tot twee keer zo groot worden. De gemeente heeft toegezegd daaraan de medewerking te zullen verlenen. Het Brabants Dagblad vroeg zijn lezers welke ideeën zij hadden voor de uitbreiding van het attractiepark. De antwoorden waren zeer divers, maar twee zaken sprongen in het oog: de roep om een (tropische) zwemfaciliteit en een uitgaanscentrum dat ook in de avonduren vermaak biedt.

Glijbaan Moonlight in het Tikibad in Duinrell

Tikibad

De antwoorden op de oproep van het Brabants Dagblad liepen uiteen van ‘meer snelle en spectaculaire attracties’ tot ‘het park moet zichzelf blijven, met sprookjes en veel groen’. Twee wensen kwamen vaker terug. De duidelijkste was een roep om een overdekte zwemvoorziening, los van het park, dus ook te bezoeken door mensen uit de omgeving en verblijfsgasten. Op slechts 110 kilometer van Kaatsheuvel vindt de Efteling daarvan een goed voorbeeld: Duinrell in Wassenaar heeft al sinds 1984 het succesvolle Tikibad. Dit subtropische zwemparadijs met dertien glijbanen ligt midden in het park, maar is in de avonduren ook los van het park te bezoeken.

Aqualibi

Voor een zwemvoorziening aan de rand van het park kan de Efteling kijken naar Walibi Belgium, ten oosten van Brussel. Daar is sinds 1987 Aqualibi een toeristische trekkerpleister. In eerste instantie was het entreekaartje van parkbezoekers inclusief enkele uren waterpret in Aqualibi, sinds de renovatie in 2011 is het overdekte waterpark toegankelijk met een apart entreekaartje.

Plopsaqua en Aqua Mexicana

Plopsaland in het Vlaamse De Panne opende in maart 2015 waterparadijs Plopsaqua, ter vervanging van het oude gemeentelijke zwembad. Plopsaqua is volledig gethematiseerd. 900 personen kunnen gelijkertijd van het subtropisch zwemparadijs kunnen genieten. Ook Slagharen bouwde een subtropische zwemhal: Aqua Mexicana. De Efteling liet het Brabants Dagblad weten geen concrete plannen meer te hebben voor een zwembad. Meer, want twintig jaar geleden leefden er bij het park in Kaatsheuvel wel gedachten om een ‘Waterpaleis’ te bouwen.

Disney Village - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Disney Village

Een tweede wens van krantenlezers is een eigen uitgaanscentrum voor gasten van het hotel en bungalowpark Bosrijk. Die zouden daar, eventueel samen met mensen uit de omgeving, wat moeten kunnen eten, een drankje kunnen nuttigen, wat kunnen shoppen en wellicht een filmpje pakken of een rondje minigolf doen. Meest aansprekende voorbeeld van zo’n entertainmentcentrum bij een attractiepark is Disney Village, bij de Disney-parken ten oosten van Parijs. In Disney Village gaat het vertier nog urenlang door nadat de parkpoorten gesloten zijn. Het uitgaanscentrum beschikt onder meer over negen restaurants, twee bars, zes winkels en vijftien bioscoopzalen.

2013 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Walibi Belgium, Duinrell, Parkplanet
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen