De Grote Rekendag 2013 staat in het teken van pretparken

Kinderen maken pretpark Buiteling

De Grote Rekendag 2013 staat in het teken van pretparken

Vandaag is het op basisscholen in Nederland en Vlaanderen Grote Rekendag. Bijna een kwart miljoen leerlingen gaan aan de slag met praktische rekenopdrachten die allemaal in het teken staan van het pretpark en de speeltuin.

Het schoolvak Rekenen is niet het meest favoriet bij veel kinderen. De sommen zijn vaak heel theoretisch en spreken niet tot de verbeelding van de jonge scholiertjes. Maar rekenen kán wel leuk zijn, zegt het Freudenthal Instituut in Utrecht. Zij organiseert jaarlijks de Grote Rekendag, waarbij kinderen al onderzoekend aan het rekenen slaan. De Grote Rekendag 2013 is vandaag en staat dit jaar helemaal in het teken van pretparken.

SpringschansDe Grote Rekendag 2013 staat in het teken van pretparken en achtbanen

Kinderen in alle groepen van de basisschool gaan vandaag rekenprojectjes uitvoeren die allemaal te maken hebben met pretparkactiviteiten: zweven, rijden, rollen, bouwen. In de laagste groepen maken de leerlingen onder meer een knikkerbaan van kosteloos materiaal. De kinderen in de groepen 5 en 6 krijgen de opdracht uit te zoeken hoe je karretjes in een achtbaan zoveel mogelijk snelheid geeft. De leerlingen doen dat door met planken een soort springschans voor tennisballen te bouwen. Ze zullen ontdekken dat het niet voldoende is om twee planken in een hoek tegen elkaar te zetten, want dan gaat de tennisbal stuiteren en de bal verliest daardoor een deel van zijn snelheid.

Glooiende overgang

Al spelend leren de scholieren dat een glooiende overgang tussen de planken, bijvoorbeeld gemaakt van karton, wel het gewenste effect heeft. De leerlingen kunnen vervolgens zowel de steilte van de lange plank – waarop de bal naar beneden rolt en snelheid maakt – als de korte plank – waar de bal weer omhoog gaat – variëren. Een andere achtbaanopdracht is uitzoeken op welke plek detailfoto’s van de rollercoaster precies gemaakt zijn.

Snoephuisje

In de hoogste groepen worden ook pretparkconstructies gebouwd. In de groepen 5 en 6 fabriceren de leerlingen met behulp van een bouwplaat een eigen huisje van Vrouw Holle. In de groepen 7 en 8 wordt op het schoolplein een snoephuisje gebouwd. In de hoogste groepen wordt ook geëxperimenteerd met een echte schommel en wordt de glijtijd van voorwerpen gemeten op een glijbaan.

Buiteling

De oudste kinderen worden uitgedaagd een plattegrond te maken van pretpark Buiteling. De beste parken komen op de site van de Grote Rekendag 2013. Op de plattegrond worden verschillende opdrachtjes uitgevoerd, zoals het laten lopen van een poppetje waarbij een tweede leerling vertelt welke route het poppetje moet volgen. Het landelijke startsein voor het dagje pretparkrekenen wordt vandaag in Pijnacker gegeven door staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs.

17-4-2013 © Tekst: Adri van Esch – Beeld: Freudenthal instituut
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen