De dubbelzijdige looping van achtbaan Full Throttle in Magic Mountain

Looping aan beide zijden gebruikt

De looping in achtbaan Full Throttle in het Amerikaanse Magic Mountain hij heeft rails aan de binnen- én de buitenkant.

Het is het ei van Columbus: een achtbaanlooping die niet alleen aan de binnenkant wordt gebruikt maar tevens aan de buitenkant. De treintjes schieten dus niet alleen op z’n kop door de looping, maar razen ook over rails boven óp de looping, over een hoge heuvel. Het lijkt zo’n voor de hand liggend idee, maar zoals meestal met simpele invallen: kom er maar op! Dat deed Premier Rides; de Amerikaanse achtbaanfabrikant legt nu de laatste hand aan Full Throttle in pretpark Magic Mountain ten noorden van Los Angeles.

De eerste stalen looping: Revolution in Magic Mountain

Coaster Capital

Magic Mountain – behorend tot de Six Flags-keten – staat al bekend om de vele achtbanen. In dat park werd in 1976 de allereerste stalen achtbaan met een verticale looping gebouwd, Revolution (foto boven). Het Californische attractiepark is in een voortdurende strijd gewikkeld om de eretitel Coaster Capital of the World met concurrent Cedar Point in de Amerikaanse staat Ohio. Met de aanstaande opening van Full Throttle staat Magic Mountain weer aan kop; het park heeft dan achttien achtbanen.

Wereldrecord

De looping in de nieuwe Full Throttle is niet alleen bijzonder om de rails aan beide kanten, maar ook om de grootte. De inversie reikt 48 meter hoog en is daarmee meteen wereldrecordhouder. De baan is niet bijzonder lang – 670 meter – maar heeft onderweg wel drie lanceringen, waarvan één achteruit. Meteen na de eerste lancering schieten bezoekers met 110 kilometer op z’n kop de grote looping in. Na twee scherpe bochten komt de tweede inversie, een duikvlucht die de treintjes een tunnel in katapulteert.

Het laatste deel van de looping in achtbaan Full Throttle wordt geplaatst - Foto: Magic Mountain

Tunnel

In de ondergrondse tunnel komt de trein tot stilstand en volgt een lancering achteruit, terug naar het hoogste punt van de ‘dive loop’. Daar voert een derde lancering de berijders óver de grote looping heen. Op vijftig meter hoogte ervaren de bezoekers niet alleen ‘airtime’ – het loskomen van het stoeltje – maar hebben ze ook een spectaculair uitzicht over Magic Mountain en de omgeving. Deze week werd het laatste baandeel van de looping geplaatst (foto boven) en de planning is dat Full Throttle nog voor de zomer open gaat.

 Alles over Magic Mountain

2013 © Tekst: Adri van Esch – Beeld: Magic Mountain

Meest bezochte parkprofielen