De vele loopings van The Smiler in Alton Towers

Giga-loopingbaan The Smiler is klaar

De vele loopings van The Smiler in Alton Towers

Veertien of vijftien loopings in één achtbaan, het is nog niet helemaal duidelijk. Alton Towers doet nog geheimzinnig over zijn nieuwste rollercoaster The Smiler. De bouw van de attractie werd vorige week afgerond.

The Smiler, de grootste achtbaan van het Engelse pretpark Alton Towers, is klaar. De laatste van de 31.000 schroeven en moeren van deze spectaculaire 1100 meter lange rollercoaster werd onlangs in de constructie gedraaid. Om de afronding te vieren werden tien bouwers door het park op een lunch getrakteerd op één van de hoogste punten van de achtbaan; boven op een looping.

Cijfers

De meeste cijfers van The Smiler zijn bekend: het kostte bijna 22 miljoen euro om de achtbaan te bouwen, de hoogste vrije val is dertig meter, er werd acht maanden aan de constructie van de attractie gewerkt en er werd 16.000 ton grond verplaatst. Ook bekend is dat de rollercoaster een topsnelheid heeft van 85 kilometer per uur en dat een ritje exact 165 seconden gaat duren.

Aan de loopings van The Smiler in Alton Towers wordt de laatste hand gelegd - Foto: Christophe95

Detail

Toch houdt Alton Towers nog een detail geheim, geheel volgens het beproefde pr-recept van het park. Het precieze aantal inversies is door het Engelse pretpark nog steeds niet vrijgegeven. Duidelijk is wel dat het er veel zijn. In eerste instantie werd aangenomen dat The Smiler acht keer over de kop zou gaan. Toen de bouw eenmaal wat verder gevorderd was, telden de fans in de brei van rails liefst veertien over-de-kop-elementen. Dat is drie meer dan de wereldrecordhouder tot nu toe. Sommigen beweren zelfs dat er ergens verscholen nóg een looping zit. Alton Towers zelf zwijgt geheimzinnig: pas bij de ingebruikname in de loop van deze maand zullen ze opening van zaken geven.

Achtbaan The Smiler in Alton Towers

In de war

Zeker is wel dat The Smiler de berijders helemaal in de war brengt. Naast het grote aantal loopings in slechts 2,5 minuut worden er nog speciale effecten toegevoegd die de gasten compleet van slag moeten brengen. Alton Towers heeft het over optische illusies en verblindende lichten. Volgens het pretpark zal er bij de opening ook nog een ‘element’ onthuld worden dat nog niet eerder ergens ter wereld te beleven was.

> Naar de parkplanner van Alton Towers

6-5-2013 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Alton Towers, Christophe95
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen