‘We doen alles in eigen beheer’

P&P Projects is gespecialiseerd in het ontwerpen en realiseren van thematisering voor attractieparken.

In het Brabantse Someren zitten ‘architecten van beleving’. Zo omschrijft Ifat Caspi in drie woorden waar P&P Projects zich mee bezig houdt. “Wij zijn imagineers. We ontwerpen, maar zijn ook in staat het te bouwen. En we doen alles in eigen beheer. De parken en musea die bij ons een project onderbrengen krijgen een totaaloplossing, want we bewaken alle aspecten.” Op die manier drukte P&P Projects een stempel op heel wat bekende parken en attracties wereldwijd. Hun handtekening staat op de thematisering van de achtbanen Speed of Sound in Walibi Holland en Van Helsings Factory in Movie Park Germany, op Banana Battle in Bobbejaanland, op de draak van Joris in de Efteling.

Paradewagen van P&P Projects in Lotte World in Seoul

Prestigieuze projecten

P&P Projects is een gerenommeerde speler die over de hele wereld opereert. Prestigieuze globale projecten als Ferrari World in Abu Dhabi, de Duitse Nurburgring, Lotte World in Zuid-Korea, Legoland California en de decors in de Madame Tussauds van Amsterdam, Berlijn, Wenen en Sydney, de Nederlandse onderneming draait er de hand niet voor om. “Zoveel mogelijk wordt prefab hier in Someren vervaardigd”, vertelt Caspi over het werk. “In onze workshop beheersen we eigenlijk alle benodigde disciplines van het vak, van het creatieve en technische design, tot decoratiewerkzaamheden, shapen, constructies in hout en staalwerk, polyesteren en noem maar op. Natuurlijk moet je vervolgens vooral goed plannen, zoals het rekening houden met tijdzones en manieren en periodes van transport, om daar weer de installatieplanning op af te stemmen.”

Mjölnir, de krijgshamer uit Brabant

Het station van Dwervelwind in Toverland, vervaardigd door P&P Projects

Paradewagens op diepladers

Zo is er in de loop van de afgelopen 23 jaar al heel wat moois vertrokken uit Someren en eerder uit het nabijgelegen Asten. Praalwagens bijvoorbeeld voor ‘een bekend themapark bij Parijs’. “Die gingen op speciaal transport naar Frankrijk”, vertelt Ifat. “Op een dieplader met ervoor en erachter auto’s met zwaailichten. In februari zijn er weer enorm grote objecten naar de Franse hoofdstad getransporteerd. Die vrachtauto’s kwamen toen zelfs vast te zitten in de sneeuw.” Een vaste klant voor P&P Projects is ook het Engelse Merlin Entertainments, wereldwijd bekend van de Lego-attracties, Madame Tussauds en SeaLife. Ifat Caspi: “Zij komen telkens weer bij ons terug omdat wij ‘ontzorgen’; ze hebben zelf weinig omkijk naar projecten die ze bij ons onderbrengen.”

De draak bij Joris en de Draak in de Efteling, vervaardigd door P&P Projects

Vertalen naar techniek

Het ontzorgen gebeurt niet alleen in Brabant maar ook ter plekke. “Als de objecten eenmaal op de plaats van bestemming zijn gearriveerd, sturen wij er installatieteams naar toe”, zegt Caspi. “Bijvoorbeeld naar Turkije, waar we de afgelopen tijd gewerkt hebben aan een interactieve shooter darkride met een safarithema in het nieuwe Vialand in Istanbul. Voor de Lego Discovery Centers van Merlin zijn we een vaste partner voor de darkrides geworden. We hebben ze gebouwd in Manchester, Dallas, Atlanta, Kansas City en Toronto. Voor elke locatie zorgen de Merlin Studios voor een aangepast ontwerp en wij vertalen dat naar techniek en uitvoering.”

De decoratie van Speed of Sound in Walibi Holland komt van P&P Projects

Begrote budget

Voordeel van P&P Projects is ook dat er op tijd aan de bel getrokken wordt en er oprecht advies gegeven wordt, besluit Ifat Caspi. “We zeggen dan eerlijk dat iets niet gaat passen. Of dat het er op een andere manier mooier uit gaat zien. En heel soms zeggen we ook gewoon ‘nee’. Niet omdat we arrogant zijn, maar we pakken alleen maar zaken op die ook realiseerbaar zijn. Per slot van rekening willen we alles binnen het begrote budget kunnen maken. Dat hoort óók bij het ontzorgen van de klant.”

Naar de website van P&P Projects

20-5-2013 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: P&P Projects

Meest bezochte parkprofielen