Octopus in Attractiepark Slagharen - Foto: (c) Parkplanet

In de Europese ranglijst: waar is Slagharen?

Octopus in Attractiepark Slagharen - Foto: (c) Parkplanet

Slagharen is foetsie in de lijst van bestbezochte attractieparken van Europa. Het Overijsselse pretpark zou op de zeventiende plek moeten staan van de Europese top 20, maar het attractiepark is in de lijst van de Themed Entertainment Association nergens te bekennen.

De afgelopen week brachten twee organisaties cijfers naar buiten van de bezoekersaantallen voor attractieparken in 2012. De eerste lijst is de jaarlijkse Top 50 Dagattracties in Nederland, samengesteld door onderzoeksbureau Respons voor NBTC Holland Marketing. Het tweede bezoekersrapport is The Global Attractions Attendance Report van de Themed Entertainment Association (TEA), samengesteld door onderzoeksbureau AECOM.

Anton Pieckplein in de Efteling - Foto: (c) ParkplanetEerste plaats

In de Top 50 Dagattracties staat – niet verrassend – de Efteling weer op de eerste plaats. Het is de meest bezochte dagattractie van ons land, met 4,2 miljoen bezoekers in 2012. De top van de lijst is in vergelijking met 2011 nauwelijks veranderd. Het Amsterdamse Van Gogh Museum staat op de tweede plaats. Ook al was het museum wegens een verbouwing tijdelijk gesloten, toch trok het nog 1.483.000 bezoekers. Burgers’ Zoo in Arnhem staat net als vorig jaar op de derde plek. Attractiepark Slagharen en Diergaarde Blijdorp ruilen van plek; Slagharen staat op de vierde plaats en de Rotterdamse dierentuin op de vijfde. Onderzoeksbureau Respons noteerde 1.450.000 gasten voor Attractiepark Slagharen. De zesde plaats was voor Duinrell in Wassenaar, met in 2012 ruim 1,3 miljoen bezoekers.

Wereldtop

Het Global Attractions Attendance Report zet de topparken over de hele wereld op een rijtje. Bestbezochte park ter wereld is het Magic Kingdom in Walt Disney World in Florida, met 17,5 miljoen gasten, gevolgd door Disneyland in Anaheim met ruim 15,9 bezoekers. Het Europese park met de hoogste bezoekersaantallen is Disneyland Park bij Parijs, met 11,2 miljoen bezoekers. De Walt Disney Studios in Marne-la-Vallée behaalden een twintigste plek wereldwijd met 4,8 miljoen bezoekers, direct gevolgd door het Duitse Europa-Park op 21, met 4,6 miljoen gasten.

Slagharen

In de wereldtop draait één Nederlandse park mee: Efteling staat met haar 4,2 miljoen bezoekers op de wereldranglijst op plek 24. In de Europese lijst staat het Kaatsheuvelse park op de vierde plaats. In de Europese top 20 van TEA komt nog één Nederlands park voor: Duinrell. Het park in Wassenaar bezet daar de negentiende plek, met 1.360.000 bezoekers. Opvallende afwezige in het uitgebreide onderzoek van AECOM is Attractiepark Slagharen. Die trekpleister komt in de hele lijst van TEA niet voor. Terwijl het Overijsselse park met haar 1.450.000 bezoekers – volgens de Nederlandse Top 50 Dagattracties – toch op de zeventiende plaats van de Europese lijst van TEA diende te staan. Hebben TEA en AECOM nog nooit van Slagharen gehoord?

5-6-2013 © Tekst en foto’s: Adri van Esch
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen