Het Magic Kingdom in Walt Disney World - Foto: (c) Disney

Voor het eerst: Disney differentieert

Het Magic Kingdom in Walt Disney World - Foto: (c) Disney

Twee primeurs bij de Disney-parken in de Verenigde Staten deze week: de prijs tussen de themaparken varieert voor het eerst in de geschiedenis en nooit eerder kwamen de kosten voor een dagticket boven de honderd dollar uit. Vanaf nu wel!

De prijspolitiek van The Disney Company was tot nog toe helder en onwrikbaar: themaparken die in hetzelfde resort liggen hebben dezelfde entreeprijs. Dus ook al had Disneyland in Anaheim veel meer attracties dan het ernaast gelegen California Adventure – zeker voor de renovatie van dat park, die onlangs werd afgerond – toch betaalden bezoekers dezelfde entreeprijs voor beide parken. Datzelfde gold voor het Magic Kingdom in Florida, het bestbezochte attractiepark ter wereld. Dat was net zo duur als de andere drie parken in Walt Disney World, al klaagden bezoekers dat bijvoorbeeld Animal Kingdom en Hollywood Studios – zeker in de beginjaren – slechts ‘half day parks’ waren; parken waar je aan een halve dag genoeg had om ze te zien.

Prijspolitiek

Maar Disney was onverbiddelijk: alle parken zijn ‘premium parks’ waarvoor dezelfde entreeprijs een billijke prijs was. En dus betalen bezoekers 62 euro entree voor het Disneyland Park bij Parijs en hetzelfde bedrag om de kleinere Walt Disney Studios ernaast binnen te komen. Maar aan die – naar het leek in steen gebeitelde – prijspolitiek is deze week onverwacht een einde gekomen. Disney differentieert plotseling: het concern vraagt verschillende toegangsprijzen voor themaparken binnen één resort.

De Tower of Terror in Disney's Hollywood Studios in Florida - Foto: © Disney

{googleads right}Variëren

Deze week gingen de prijzen omhoog van alle Disney-parken in de Verenigde Staten, een jaarlijks ritueel vlak voor de zomervakantie. Bij drie parken in Walt Disney World kwam een dollar op de entreeprijs: bij Epcot, Hollywood Studio’s en Animal Kingdom ging een ticket van 89 naar 90 dollar. Heel bijzonder was dat de entreeprijs voor het bij het publiek zeer geliefde Magic Kingdom maar liefst met zes dollar steeg: van 89 naar 95 dollar. Het is voor het eerst dat Disney de prijzen binnen één resort laat variëren en zo probeert het publiek te sturen.

Honderd dollar

De prijsverhoging van dit jaar leverde nog een primeur op: het is ook voor het eerst dat een kaartje voor een Disney-park in de Verenigde Staten boven de honderd dollar uitkomt. Op de toegangsprijs komt namelijk nog BTW, die in Amerika apart wordt berekend en niet in de gepubliceerde prijs is inbegrepen. Een volwassene moet om een dagje in ‘the most magical place on earth’ te mogen vertoeven nu exact $ 101,18 neertellen. Meerdaagse kaarten voor het Magic Kingdom en de andere Disney-parken zijn een beduidend betere deal; bij een tiendaagse pas bijvoorbeeld kost de toegang tot een park omgerekend per dag slechts $ 33,90, iets meer dan 25 euro.

> Naar een overzicht van alle Disney-parken

8-6-2013 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: © Disney 

Meest bezochte parkprofielen