Sully in de Walt Disney Studios - Foto: (c) Disney

Monsters University in première in Disneyland

Sully in de Walt Disney Studios - Foto: (c) Disney

In Disneyland Paris ging de Nederlandse versie van de nieuwe Pixar-animatiefilm Monsters University in première.

De rode loper werd niet – zoals al jaren gangbaar bij de Nederlandse première van een nieuwe Disney-film – uitgerold in de Amsterdamse Reguliersbreestraat, maar het tapijt lag ditmaal op de stenen in Marne-la-Vallée. Niet de legendarische bioscoop Tuschinsky was deze keer de locatie waar voor het eerst de Nederlandstalige versie van weer een nieuwe Disney-klassieker kon worden bekeken, maar de wondere wereld van Disneyland Paris.

Irene Moors en familie op de blauwe loper bij Monsters University - Foto: (c) Disney

Blauwe loper

Nog een verschil met een ‘gewone’ première: voor Monsters University werd ten oosten van Parijs de blauwe loper uitgerold, in plaats van een rode. Een eerbetoon aan de hoofdrolspeler in de nieuwe Pixar-film: het oenige blauwharige monster Sulley. Maar net als altijd waren diverse BN’ers en hun gezinnen uitgenodigd om het vervolg op het succesvolle het Monsters & Co. uit 2001 te komen bekijken. Over de helblauwe tapijtbaan schreden onder meer Carlo Boszhard en Irene Moors, Nicolette Kluijver, Martijn Krabbé en Bridget Maasland de bios binnen. Ook BNN’er Valerio Zeno, actrice Babette van Veen, dressuurkoningin Anky van Grunsven, zwemlegende Inge de Bruijn en 3FM-coryfee en vaste Disneyland-stem Michiel Veenstra waren bij de première van de partij.

Zwemster Inge de Bruijn geniet in de Mad Hatter Tea Cups in Disneyland Park - Foto: (c) Disney

Kassucces

Monsters University is nu al een kassucces: de film bracht in het eerste weekeinde wereldwijd 136 miljoen dollar op. Monsters U draait al in onder meer de Verenigde Staten, Mexico, Brazilië, Duitsland en Rusland. Alleen Toy Story 3 bracht in het openingsweekend meer geld in het laatje. In de Verenigde Staten alleen al haalde Monsters University 82 miljoen euro binnen. Het vervolg op de hitfilm Monsters, Inc. vertelt hoe het groene wandelende oog Mike (Nederlandse stem: Kasper van Kooten) en de blauwharige Sulley (Jack Wouterse) elkaar op de bangmaakschool hebben leren kennen.

dca monsters exterieur Monsters, Inc. Mike & Sulley to the Rescue!

{googleads right}Darkrides

Monsters University is vanaf 10 juli te zien in de vaderlandse bioscopen, in het Engels en het Nederlands. Naast door Kasper van Kooten en Jack Wouterse zijn de stemmen ingesproken door Karin Bloemen, Pepijn Gunneweg en Veldhuis & Kemper. Wereldwijd zijn er in de Disney-themaparken twee darkrides die Monsters als thema hebben. California Adventure – het park tegenover Disneyland in het Californische Anaheim – heeft Monsters, Inc. Mike & Sulley to the Rescue. In Tokyo Disneyland gaan de gasten met zaklantaarns op zoek naar de goedaardige monsters in Monsters, Inc. Ride & Go Seek.

> Naar alle Disney-parken

26-6-2013 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Disney, Adri van Esch – Video: Disney

Meest bezochte parkprofielen