Jubileumshow Disney Dreams Disneyland Paris - Foto: (c) Disney

Grote getallen in 21 jaar Disneyland

Disneyland Paris is de toeristische bestemming van de grote getallen. Enkele indrukwekkende cijfers van de nog steeds jubilerende pretenclave ten oosten van Parijs.

Disneyland Paris heeft de jubileumviering van het twintigjarig bestaan verlengd tot en met september. Vorig jaar op 12 april werd het park twintig. Het jubileum wordt gevierd met de avondshow Disney Dreams, waarbij met projecties, fonteinen, vuur, waterschermen, lasers en vuurwerk op en rond het kasteel een adembenemend sprookje wordt geschilderd. Disney Dreams won in november 2012 de IAAPA Brass Ring Award voor ’s werelds beste nieuwe show met een budget van meer dan één miljoen dollar.

Parades

In 21 jaar werden respectabele prestaties neergezet. Zo trokken de parades in die ruim twee decennia zo’n 9.600 keer door het Disneyland Park. In totaal legden zij een afstand van 6.340 kilometer af. Disneyland bij Parijs is al lange tijd de populairste toeristische bestemming in Europa, met meer dan 265 miljoen bezoekers sinds de opening op 12 april 1992. Op 15 november 2011 werd de 250 miljoenste bezoeker begroet. Sinds de opening ruim 21 jaar geleden zijn er zeshonderd miljoen maaltijden geserveerd. Per jaar worden er vier miljoen hamburgers, twintigduizend kilo vis en 700.000 kilo kip gegeten. Samen verorberen alle bezoekers jaarlijks 283.000 kilo friet.

Parade in Disneyland Paris - Foto: (c) Parkplanet

Bloemen en planten

Nog meer duizelingwekkende getallen: er bevinden zich miljoenen kostuumonderdelen in Disneyland Paris, met ongeveer vijftigduizend complete showoutfits. Elk jaar worden er bijna vijfduizend kostuums, hoeden en accessoires gemaakt. In totaal staan er in het Franse Disneyland circa 35.000 bomen, ligt er 964.360 vierkante meter gras en fleuren 5400 vierkante meter bloemenperken het resort op. Jaarlijks worden er een half miljoen bloemen geplant. Om een exotische sfeer te creëren werden meer dan 18.000 bamboeplanten geïmporteerd uit Zuid-Frankrijk en Italië. Met deze cijfers is Disneyland Paris de grootste tuin van Europa.

Irrigatie

Disneyland Paris heeft een irrigatiesysteem dat uniek is in Europa. Het systeem wordt beheerd door een computer die in directe verbinding staat met twee weerstations. Alle data worden gecentraliseerd, waardoor er optimaal gebruik kan worden gemaakt van alle installaties. Het irrigatienetwerk is zesduizend kilometer lang en telt veertigduizend sprinklers. Voor nog meer fun facts: klik hier.

> Naar de parkplanner van Disneyland Paris

21-6-2013 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Disney en Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen