Aquaventura in Avonturenpark Hellendoorn - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Aquaventura is een waterrattenparadijs

In Aquaventura in Hellendoorn staan 11 waterglijbanen, voor waterratjes en snelheidsduivels.

Burgemeester Anneke Raven van Hellendoorn knipte in 2013 het lint door van Aquaventura, het allereerste outdoor slidepark van Nederland. Testers uitverkoren door diverse media mochten zaterdag vijf van de elf waterglijbanen uitproberen. Hun oordeel: heel gaaf en lekker snel! Woordvoerder Florence Maail van Avonturenpark Hellendoorn was blij met de geestdriftige reacties van de eerste gebruikers, al was ze niet echt verbaasd over hun enthousiasme. “We hebben een bezoek gebracht aan het Franse Cobac Parc waar ze ook een slidepark hebben”, vertelt ze. “Het park ligt aan de kust van Bretagne, waar het lang niet altijd hoogzomer is. Toen wij er waren, was het somber weer. Toch stonden de bezoekers in lange rijen op de trappen van de glijbanen. Ik hoefde niet meer overtuigd te worden: ik wist meteen dat een slidepark ook iets voor ons zou zijn!”

Aquaventura in Avonturenpark Hellendoorn - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Snelheid en lengte

In het vijfduizend vierkante meter grote glijbanenparadijs staan elf slides met elk een andere zomerse kleur, verschillend van lengte en snelheid en daardoor ook ieder met een eigen kick. Voor de kleinsten zijn er naast een waterspeeltuin drie banen met een bescheiden hoogte van drie meter. De langste trappen leiden naar slides op tien meter hoogte. Ook de snelheid varieert, zodat de gasten het spanningsniveau kunnen opbouwen. Op de rode Pirates Splash en de roze, wijde glijgoot van Double Trouble loopt de vaart niet sneller op dan dertien kilometer per uur. In de Rainbow Racer en de Wacky Wave daarentegen bereiken waterratten snelheden van respectievelijk 41 en 44 kilometer per uur.

Aquaventura in Avonturenpark Hellendoorn - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Publiekslievelingen

Florence Maail denkt dat de snelle Rainbow Racer en Wacky Wave de publieksfavorieten gaan worden. “De laatste is een U-vormige baan, een halfpipe die echt voor snelheidsduivels bedoeld is. De Rainbow Racer wordt populair omdat glijders 65 meter naast elkaar omlaag kunnen racen.” Maail pareert de vraag waarom er geen zwembad bij de waterglijbanen is scherp met: “Waarom wel?! We hebben het leukste element van de tropische zwemparadijzen – de waterglijbanen – eruit gehaald en hier neergezet. Elf maar liefst!” Florence verwacht dat bezoekers zich gemiddeld twee uur in het nieuwe Aquaventura zullen vermaken. “Dat is een beetje afhankelijk van de drukte en de weersomstandigheden. Bij mooi weer zal het drukker zijn en zullen de gasten eerder gebruik maken van de terrasjes, de ligbedden, de strandjes en de zonneweide. Dan zal men langer blijven.”

Aquaventura in Avonturenpark Hellendoorn - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Flexibel

Aquaventura is alleen te bezoeken in combinatie met Avonturenpark Hellendoorn. De openingsmaanden staan niet in beton gegoten: de toekomst moet uitwijzen of het glijbanengebied ook in andere maanden open kan. “Met het Nederlandse weer weet je het maar nooit”, lacht Florence Maail. “Het zou best kunnen dat we volgend jaar ook in de meivakantie open gaan. Of dat we op een héél koude junidag het slidepark gesloten houden. We gaan daar flexibel mee om, maar de bezoekers zullen altijd goed en op tijd daarover geïnformeerd worden.” De ervaringen van de gasten kunnen in de toekomst zelfs leiden tot uitbreiding van Aquaventura: de funderingen voor nieuwe waterglijbanen zijn meteen al gestort.

Aquaventura in Avonturenpark Hellendoorn - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Weersvoorspelling

Op drukke zomerdagen kan aan bezoekers gevraagd worden of zij ’s morgens of ’s middags het slidepark willen bezoeken. “Door dagdelen aan te wijzen, kunnen we de drukte spreiden”, legt Maail uit. “We gaan inspelen op de vraag, experimenteren met verschillende openingstijden en flexibel variëren met alle mogelijkheden die Aquaventura biedt. Ja, ik zal nu nog meer dan voorheen op Buienradar en Weeronline kijken.” Bij de weersvoorspellers zal Florence dan meteen een goed moment uitkiezen om zélf even alle banen te proberen. “Ik vermoed dat Xtreme mijn favoriet wordt. Die begint open en duikt daarna een donkere tunnel met prachtige lichteffecten in.” Lachend antwoordt Florence op de vraag waarom ze zich nog niet door het water heeft laten meevoeren in de glijbanen: “Ik wil niet dat al mijn collega’s me zien…”

Het elftal van Aquaventura

Aquaventura in Avonturenpark Hellendoorn - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Wacky Wave

Type: Wave slide – Kleur: geel – Lengte: 36 meter – Hoogte: 10 meter – Soort baan: Band – Snelheid: 44 km/u

Xtreme

Type: Rafting Slide (90 meter) en Black Hole – Kleur: roze en paars – Lengte: 140 meter – Hoogte: 14 meter – Soort baan: Band – Snelheid: 35 km/u

Green Fall

Type: Freefall – Kleur: groen – Lengte: 36 meter – Hoogte: 10 meter – Soort baan: Bodyslide – Snelheid: 41 km/u

Twist & Twirl

Type: Bodyslide – Kleur: oranje – Lengte: 88 meter – Hoogte: 10 meter – Soort baan: Bodyslide – Snelheid: 15 km/u

Dark Devil

Type: Black Hole – Kleur: blauw – Lengte: 107 meter – Hoogte: 10 meter – Soort baan: Band – Snelheid: 17 km/u

Tornado Twist

Type: Compact Slide – Kleur: geel – Lengte: 67 meter – Hoogte: 7,50 meter – Soort baan: Bodyslide – Snelheid: 13 km/u

Double Trouble

Type: Wide Slide – Kleur: roze – Lengte: 24 meter – Hoogte: 5 meter – Soort baan: Bodyslide – Snelheid: 13 km/u

Pirates Splash

Type: Kids Compact Slide – Kleur: rood – Lengte: 31 meter – Hoogte: 3 meter – Soort baan: Bodyslide – Snelheid: 13 km/u

Funtasy

Type: Kids Wide Slide – Kleur: oranje – Lengte: 19 meter – Hoogte: 3 meter – Soort baan: Bodyslide – Snelheid: 28 km/u

Purple Tornado

Type: Kids free fall – Kleur: oranje – Lengte: 17 meter – Hoogte: 3 meter – Soort baan: Bodyslide – Snelheid: 30 km/u

Rainbow Racer

Type: Multi Racer – Kleur: rood, oranje, geel en blauw – Lengte: 65 meter – Hoogte: 10 meter – Soort baan: Bodyslide – Snelheid: 41 km/u

Naar de parkplanner van Avonturenpark Hellendoorn

2013 © Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen