alg strand foto rgb stock lusi

Elders op zoek naar verkoeling

alg strand foto rgb stock lusi

Het is hoogzomer, alle scholen zijn dicht en toch is het relatief rustig in de Nederlandse en Belgische attractieparken. Vakantiegangers vinden het te warm voor een dagje pretpark.

Het wordt een seizoen vol pieken en dalen voor de attractieparkenbranche. Goede weken met bovengemiddeld meer bezoekers wisselen zich af met slechte weken. Het weer is de sector regelmatig niet goed gezind: bij regen stellen de bezoekers hun dagje pretpark uit en ook als het te warm is mijden gasten de attracties. De afgelopen anderhalve week – met zomerse temperaturen die opliepen tot wel 34 graden – bleven de bezoekersaantallen tientallen procenten achter op de opgestelde prognoses.

Jonge gasten zoeken verkoeling in de Efteling - Foto: (c) Adri van Esch / Parkplanet

Strand

Zelfs de Piraña, Djengu River of El Rio konden veel gasten niet over de streep halen een bezoek aan het attractiepark te brengen. De verfrissende wildwaterbanen leggen het af tegen het strand of het openluchtzwembad. In de pretparken is het momenteel relatief rustig, ondanks dat we ons op de piek van het hoogseizoen bevinden. De ervaring is wel dat vakantiegangers hun bezoekje aan het pretpark niet afstellen maar uitstellen: later wordt het voorgenomen dagje Efteling, Toverland, Plopsaland of Bobbejaanland alsnog gemaakt. Niet zelden is het mede daarom in het najaar erg druk in de parken.

Een spetterend tochtje in de nieuwe wildwaterbaan Djengu River in Toverland - Foto: Toverland

Avondvertier

Vanwege het warme weer zijn juist de avondopenstellingen in parken heel succesvol. Als de zon is gedaald, en ook de temperatuur, besluiten veel mensen – met name uit de omgeving of logerend op campings in de buurt – om alsnog af te reizen richting achtbaan en wildwaterbaan. Vooral parken die lang open blijven – tot tien uur ’s avonds of zelfs middernacht – profiteren van vakantievierders die in de avond nog wat vertier zoeken.

Gasten zoeken verkoeling in Toverland - Foto: (c) Adri van Esch / Parkplanet

{googleads right}Verkoeling

Het seizoen 2013 is er tot nu één met pieken en dalen. Het voorjaar was relatief ongunstig, met een lange regenperiode in april en mei. Juni en de eerste week van juli waren goed: droog en niet al te warm. Door de tropische temperaturen van deze week zien de parken hun bezoekersaantallen kelderen. Ze kijken uit naar iets minder hitte en een verkoelend buitje; alleen de spetters van Radja River, Sungai Kalimantan of Ripsaw Falls volstaan niet.

24-7-2013 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Toverland, RGB Stock / Lusi

Meest bezochte parkprofielen