De inmiddels verdwenen achtbaan LisebergsLoopen

Liseberg lanceert Lisepedia

De inmiddels verdwenen achtbaan LisebergsLoopen

Het Zweedse Liseberg heeft een website geopend waarop de hele negentigjarige geschiedenis van het park te lezen is: Lisepedia.

Liseberg in Göteborg bestaat dit jaar negentig jaar. Het jubileum wordt onder meer gevierd met de opening van Kaninlandet, een ruim één hectare groot kinderland gewijd aan het groene konijn dat de mascotte van het park is. De verjaardag van het Zweedse attractiepark wordt ook luister bijgezet met een nieuwe website die tot in detail de historie van het park laat zien. Analoog aan de bekende online encyclopedie Wikipedia heeft Liseberg zijn naslagsite Lisepedia genoemd.

Zo zag achtbaan Bergbanan er van 1934 tot 1947 uit - Foto: Liseberg

Overzicht

Bij een jubileum voelen veel attractieparken de behoefte hun geschiedenis op schrift te stellen. Tot nog toe gebeurde dat altijd in de vorm van een boek vol foto’s, feiten en anekdotes. Liseberg koos voor een andere, nog meer toegankelijke vorm. De nieuwe historische website Lisepedia bevat de geschiedenis van het stadspark van 1913 tot en met 2012 en geeft een uitgebreid overzicht van alle attracties die ooit op het terrein hebben gestaan en nog staan. Daarnaast vermeldt de site welke artiesten in Liseberg hebben opgetreden; dat zijn er veel omdat in het park aan de lopende band concerten worden gegeven. Op het podium stond ook ABBA.

Pyromaan

De Lisepedia staat vol anekdotes en feitjes. Zo is te lezen dat Michael Jackson in 1988 onverwacht een bezoek bracht aan het park, dat de beroemde Zweedse regisseur Ingmar Bergman in 1954 een filmscène in Liseberg opnam en dat Jimi Hendrix tussen 1967 en 1970 zeven optredens verzorgde. Ook minder gelukkige momenten uit de langjarige geschiedenis van Liseberg worden op de nieuwe site niet gemeden. Zo is er een overzicht van de zes ongelukken die in de negen decennia plaatsvonden, waaronder één dodelijk accident. Er wordt ook verteld over uitzichttoren Lisebergstornet die in 1938 afbrandde. Het vuur bleek aangestoken door een jonge pyromaan.

Liseberg in 1982 - Foto: Liseberg

Rijke historie

Hoewel de historische site genoemd is naar Wikipedia kan men niet, zoals bij de naamgever wel mogelijk is, rechtstreeks gegevens invoeren op internet. Liseberg hoopt dat heel veel mensen hun kennis, belevenissen en foto’s willen delen, maar insturen kan uitsluitend via de mail. De site – die vooralsnog alleen in het Zweeds beschikbaar is – zal de komende tijd nog verder worden uitgebreid en het jarige park vult de gegevens elk jaar aan zodat een goed beeld ontstaat van de rijke historie van Liseberg.

> Naar Lisepedia
> Naar de parkplanner van Liseberg

17-7-2013 © Tekst: Adri van Esch – Historische foto’s: Liseberg
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen