Ontwerp voor heilige grond

Imagineer Michel den Dulk tekende een plein voor ’s werelds heiligste stukje pretparkgrond.

Nederlandse ontwerpers en bedrijven spelen steeds vaker een grote rol bij het tekenen en bouwen van ingenieuze en creatieve attracties in pretparken. In eigen land maar vooral ook in het buitenland openen regelmatig paradepaardjes die door vaderlandse bedrijven zijn ontwikkeld. Zoiets blijft vaak onderbelicht omdat op de attractie geen naam van een bedrijf staat.

Anton Pieckplein

Nederlander Michel den Dulk maakte de afgelopen jaren al naam in de grootste attractieparken op het Europese continent. Hij werkte voor de Efteling, waar het door hem getekende sprookje Het Meisje met de Zwavelstokjes door bezoekers en fans wordt geprezen. Voor het park in Kaatsheuvel zette Michel ook het Anton Pieckplein op papier.

Michel den Dulk op de Santa Monica Pier, vlakbij zijn werkplek - Foto: (c) Parkplanet
Engels themaplein

Zijn carrière kreeg een vervolg in Europa-Park, bij het Zuid-Duitse plaatsje Rust. Ontwerpen van zijn hand zijn onder meer het Engelse themaplein – met de attracties Crazy Taxi en London Bus –, de darkride Abenteuer Atlantis en het IJslandse themagebied rond achtbaan Blue Fire.

Fantasy Faire in Disneyland - Artist impression: (c) Disney

Historische plek

Een opvallend project van Michel den Dulk is gerealiseerd in het centrum van Disneyland in Anaheim. Fantasy Faire heeft wat weg van het Anton Pieckplein in de Efteling. “Het is niet indrukwekkend qua grootte, maar wel qua locatie”, zegt Michel er zelf over. Het pleintje ligt pal naast het kasteel van Disneyland, een historische plek in het hart van de moeder van alle themaparken.

Fantasy Faire in Disneyland - Artist impression: (c) DisneyPlaza Garden Stage

Fantasy Faire ligt op de locatie van Plaza Garden Stage, tussen het kasteel en Frontierland in. Het was altijd een plek waar gasten konden dansen op de muziek van de lokale bands die er een gastoptreden verzorgden. In de aanloop van de opening van Disneyland in 1955 had Walt Disney een muziekkiosk voor ogen op Town Square, meteen bij binnenkomst in het park. Maar hij bemerkte dat die kiosk het zicht op het kasteeltje belemmerde en hij liet het bouwwerkje verplaatsen naar een leeg pleintje bij het kasteel, de plek waar later Plaza Garden Stage verrees en nu dus het door een Nederlander ontworpen Fantasy Faire ligt.

Royal Ribbon Parade

Op de Fantasy Faire kunnen jonge bezoekertjes hun favoriete prinses ontmoeten. Assepoester, Doornroosje, Sneeuwwitje en Belle vertonen zich op het nieuwe pleintje. Regelmatig wordt op het dorpspleintje de Royal Ribbon Parade gehouden, waarbij bezoekers kunnen spelen en praten met Belle en Raponsje. Middelpunt van het nieuwe plein is de Tangled Tower, geïnspireerd door de film Tangled (Rapunzel). ’s Avond kan men op de Fantasy Faire Stage nog steeds dansen, een traditie in Disneyland.

Overeenkomst

Voor Michel den Dulk is het de derde keer dat hij een plein in een park mag ontwerpen. “Dat is de opmerkelijke overeenkomst tussen al mijn startprojecten bij de verschillende parken waar ik heb gewerkt”, zegt hij. “Toen ik bij de Efteling begon, was mijn eerste Fantasy Faire Stage in Disneyland - Artist impression: (c) Disneyechte project het Anton Pieckplein, dat een verbouwing was van een achterstallig gebied tot een mooie plek met horeca, knusse huisjes en wat kleine attracties. Bij Europa-Park was mijn eerste opdracht het verbouwen van Engeland, met typisch Engelse bouwwerken, eettentjes en kleine attracties. En nu dus Fantasy Faire in Disneyland.”

Frozen

Het nieuwste project waar Michel den Dulk aan werkt ligt in Florida, in Walt Disney World. In Epcot wordt de attractie Maelstrom in het paviljoen van Noorwegen omgebouwd tot een boottocht rond de immens succesvolle animatiefilm Frozen.

Fantasy Faire met Europese flair
Zo werd Fantasy Faire gebouwd
Fantasy Faire in beeld

2011/2015 © Tekst: Adri van Esch
Beeld: Disney, Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen