Imagineer Tony Baxter - Foto: Adri van Esch

Imagineer Tony Baxter is een Disney Legend

Imagineer Tony Baxter - Foto: Adri van Esch

De legendarische imagineer Tony Baxter is benoemd tot Disney Legend.

Al 26 jaar is het een traditie om personen die een historische bijdrage hebben geleverd aan het tot stand komen van de Disney-magie de titel Disney Legend te verlenen. Ook Steve Jobs ontving afgelopen weekend postuum de eretitel.

Tony Baxter is één van de bekendste imagineers van Disney. Hij was betrokken bij de realisatie van geliefde Disney-klassiekers als Big Thunder Mountain Railroad, Star Tours, Journey Into Imagination in Epcot en Splash Mountain. In zijn 43-jarige loopbaan bij Walt Disney Imagineering gaf hij ook leiding aan de metamorfose van Fantasyland in Disneyland bij Los Angeles, in 1983, en de make over van Tomorrowland in het Magic Kingdom in Walt Disney World, eind vorige eeuw. Baxter was tussen 1989 en 1992 hoofdontwerper van het toen in aanbouw zijnde Disneyland Park bij Parijs, en het complex van zes hotels.

Big Thunder Mountain in Disneyland Californië - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Big Thunder Mountain

Tony Baxter (66) ruilde onlangs zijn functie als Senior Vice President of Creative Development bij Walt Disney Imagineering in voor een adviesrol. Op zijn zeventiende had Baxter al een vakantiebaantje in Disneyland en in 1970 kon hij aan de slag bij Walt Disney Imagineering. Negen jaar later kwam zijn grote doorbraak met Big Thunder Mountain, een attractie die naast in het originele Disneyland in het Californische Anaheim ook in Florida, Frankrijk en Japan werd gebouwd.

De raderboot glijdt voor Splash Mountain langs, in Tokyo Disneyland - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Uitdaging

In een interview met Parkplanet vertelde Tony Baxter vorig jaar dat het ontwerpen en bouwen van Disneyland Paris een enorme uitdaging was. “We wilden van de enorme lege zandvlaktes het mooiste Disneyland van de wereld maken. Dat is gelukt: het park bij Parijs is het mooiste. Maar Disneyland in Californië is het meest charmant en het Magic Kingdom in Walt Disney World in Florida het meest spectaculair. Nee, ik kan niet kiezen, dat is hetzelfde als vragen naar een lievelingskind.” Lees het complete interview met Tony Baxter HIER.

Steve Jobs

Voor zijn enorme verdiensten en zijn grote invloed op de Disney-parken wereldwijd werd Tony Baxter benoemd tot Disney Legend. Zeven andere invloedrijke mensen die verbonden zijn of waren aan The Walt Disney Company kregen ook die eer. Onder hen was Apple-oprichter en -baas Steve Jobs. Hij stak veel geld in animatiestudio Pixar – tegenwoordig onderdeel van Disney – en leidde die filmstudio ook een tijd. Uit de Pixar-stal kwamen onder meer juweeltjes als Toy Story, Finding Nemo, Ratatouille, The Incredibles en Up. Na de overname van Pixar door Disney in mei 2006 werd Steve Jobs de grootste aandeelhouder van de Walt Disney Company. Tot aan zijn overlijden in 2011 was Jobs lid van de Raad van Bestuur van de onderneming.

> Naar het interview met Tony Baxter

12-8-2013 © Tekst en foto’s: Adri van Esch
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen