Achtbaan Black Mamba in Phantasialand, met rechts hotel Matamba

‘Tweedeling onder de attractieparken’

Achtbaan Black Mamba in Phantasialand, met rechts hotel Matamba

De attractieparkenwereld bestaat straks uit twee categorieën: de grote themaparken die allemaal verblijfsaccommodatie aanbieden en kleinere parken. Een tussencategorie verdwijnt op den duur, meent Ralf-Richard Kenter, directeur van Phantasialand.

Volgens Phantasialand-directeur Ralf-Richard Kenter vindt er in de komende jaren een tweedeling in de attractieparkenbranche plaats. Aan de ene kant komen de kleinere attractieparken die tegen een relatief lage toegangsprijs vooral de regionale markten zullen bedienen. Aan de andere kant staan de uitgebreide, duurdere parken met imposante achtbanen en attracties, die niet anders kunnen dan (meer) verblijfsaccommodatie bouwen om een groter verzorgingsgebied te bestrijken. Om de noodzakelijke hoge investeringen op te kunnen blijven hoesten zullen de grote pretparken zich nog verder moeten ontwikkelen tot bestemmingen voor een korte vakantie, stelt Kenter. Een verblijfsgast levert bijna vier keer zoveel op dan een daggast: 145 tegen 37 euro.

Tekening van het nieuwe B&B Hotel bij Disneyland Paris

Uitbreiden

De ontwikkeling van de twee categorieën parken is al gaande. De grote attracties breiden steeds verder uit met verblijfsmogelijkheden. De drie grootste trekpleisters van Europa bieden de gasten telkens nieuwe overnachtingsmogelijkheden aan. De Efteling opende eind 2009 vakantiepark Bosrijk, dat in 203 huisjes en appartementen plaats biedt aan 1150 gasten. Europa-Park lanceerde vorig jaar zijn vijfde hotel, het in maritieme sferen gethematiseerde Bell Rock. En op het terrein van Europa’s koploper – Disneyland Paris – komt in 2015 weer een nieuwe accommodatie: het vierhonderd kamers tellende B&B Hotel.

Themahotels

Een groot themapark zonder verblijfsaccommodatie zal niet kunnen overleven, zegt Ralf-Richard Kenter in dagblad Die Welt. Een logisch gevolg is de door hem voorspelde tweedeling. In Phantasialand – dat twee grote themahotels op het eigen terrein heeft – blijft tien procent van de gasten overnachten. In het Zuid-Duitse Europa-Park is dat al opgelopen tot 25 procent. Om de bezoekers nog langer vast te houden gaat Europa-Park een waterpark naast het bestaande attractiepark bouwen.

Hotel Ling Bao in Phantasialand

Capaciteit

Phantasialand wil ook graag uitbreiden, maar wordt daarin sterk beknot door het tekort aan eigen grond. Natuurbeschermingsorganisaties en omwonenden hielden plannen voor nieuwe hotels tien jaar lang tegen. Onlangs werd een akkoord bereikt over een compromisplan. Phantasialand krijgt er nu vijftien hectare grond bij. Daarop wil het park in Brühl een Aquapark bouwen. Rondom het nieuwe zwemparadijs – dat deels overdekt zal zijn – komt hotelaccommodatie te liggen. De bestaande capaciteit van 1200 overnachtingsplaatsen zal worden vergroot met tussen 3000 en 4000 slaapplaatsen. De immense uitbreidingsplannen – waarvoor pas over een jaar de eerste schop de grond in zal gaan – maken duidelijk tot welke categorie Phantasialand wil behoren.

> Naar de parkplanner van Phantasialand

5-8-2013 © Tekst: Adri van Esch- Beeld: Phantasialand, B&B Hotels
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen