Blue Fire in Europa-Park

Het megacoaster-kwartet is vol

Blue Fire in Europa-Park

Het Franse Nigloland kondigde voor 2014 een nieuwe achtbaan aan: de Alpina Blitz wordt al weer de vierde megacoaster die de Duitse fabrikant Mack in Europa bouwt.

Het in het noorden van Frankrijk gelegen Nigloland wil tot de grootste attractieparken van het land gaan horen. Om het aantal bezoekers – momenteel een half miljoen per jaar – op te krikken investeert het park flink. Dit seizoen werd er anderhalf miljoen euro in de Africa Cruise gestoken. De boottocht door de jungle kreeg nieuwe dieren en scènes, die soms wel heel veel weg hebben van de Jungle Cruise in de Disney-parken. Voor volgend jaar pakt Nigloland fors uit met een nieuwe achtbaan van zeven miljoen euro. Het moet het bezoekersaantal van het park met minstens tien procent laten stijgen.

Blue Fire in Europa-Park

Duitsland

De nieuwe Alpina Blitz Megacoaster wordt gebouwd door de bekende Duitse fabrikant Mack Rides, zusterbedrijf van Europa-Park. Beide in het Zwarte Woud gelegen ondernemingen behoren tot de familie Mack. Europa-Park wordt gebruikt als showroom voor de attracties die Mack Rides in het assortiment heeft. Zo ging het ook met de megacoaster die Nigloland gaat bouwen. In 2010 werd in Europa-Park het themagebied IJsland gebouwd rondom de loopingachtbaan Blue Fire. Mack had in de loop van de ruim 230 jaar dat het bedrijf bestaat al honderden achtbanen geleverd, maar nog nooit een rollercoaster met inversies. Blue Fire was de eerste en die kwam natuurlijk in showroom Europa-Park. De achtbaan bleek een regelrechte hit, bij bezoekers én collega’s. De baan in het Franse Nigloland wordt al de vierde in Europa.

The Storm in Etnaland

Italië

Alpina Blitz Megacoaster wordt dertig meter hoog en achthonderd meter lang. De twee treinen zullen ieder een topsnelheid van honderd kilometer per uur halen. Naast Alpina Blitz en Blue Fire in het eigen Europa-Park – waarop de treinen worden gelanceerd en vervolgens een traject afleggen van ruim een kilometer en vier keer over de kop gaan – staan of komen er megacoasters van Mack Rides in Italië en Zweden. Achtbaan The Storm in het Italiaanse Etnaland is een compacte rollercoaster die één keer kopje over gaat. De baan van het Siciliaanse park is 32 meter hoog.

Zo gaat Helix in Liseberg er uit zien

{googleads right}Zweden

In 2014 opent niet alleen de zeven miljoen euro kostende Alpina Blitz maar ook Helix in het Zweedse Liseberg. Met 23 miljoen euro is Helix de grootste investering in één attractie die het park in Göteborg ooit deed. De achtbaan wordt 1380 meter lang en krijgt liefst zeven loopings. In het traject worden de treinen tweemaal afgeschoten. Het doel van Liseberg is om – samen met de Duitse bouwers – één van de beste achtbanen ter wereld te construeren. Met Helix, Alpina Blitz, The Storm en Blue Fire is het kwartet megacoasters van Mack Rides in Europa vol.

> Naar de parkplanner van Nigloland

9-8-2013 © Tekst: Adri van Esch- Foto’s: Europa-Park, Etnaland, Liseberg

Meest bezochte parkprofielen