Te koop: Superwirbel van Holiday Park

Achtbaan te koop: 420.000 euro

Te koop: Superwirbel van Holiday Park

In Duitsland staat een achtbaan te koop. Wie 420.000 euro op tafel legt, mag de Superwirbel van Holiday Park mee naar huis nemen.

Wie een achtbaan in de tuin wil: er staat er één te koop in het Holiday Park. Het Duitse attractiepark opent volgend seizoen een nieuwe, voor Europa unieke rollercoaster en doet meteen een oude achtbaan van de hand. Het park – dat onderdeel is van de Belgische Plopsa-groep – heeft loopingbaan Superwirbel in de etalage gezet. De baan, waarin de bezoekers twee keer over de kop gaan in een kurkentrekker, moet 420.000 euro gaan kosten. De twee treinen krijgt de nieuwe eigenaar erbij, maar hij of zij moet wel zelf zorgen voor demontage en vervoer van de ruim 22 meter hoge attractie.

Oude beestje

Superwirbel is gebouwd door de Nederlandse fabrikant Vekoma en stamt uit 1979. Het was de eerste achtbaan in Duitsland waarmee bezoekers over de kop gingen. De twee treinen van Superwirbel zijn jonger: ze vervingen in 2003 de oude treinstellen. De veilingsite waarop de rollercoaster te koop staat meldt wel dat één van de twee treinen gerepareerd moet worden. Tussen 2003 en 2006 probeerde Walibi Belgium eenzelfde achtbaan te verkopen. De Tornado had van 1979 tot en met 2002 dienst gedaan als publiekstrekker, maar na de sluiting had niemand meer interesse in het oude beestje. Het Belgische park bood aan het eind de attractie te koop aan voor het symbolische bedrag van één euro. Tevergeefs. Tornado belandde uiteindelijk in stukken gezaagd bij het oud metaal.

De nieuwe aanwinst van Holiday Park voor 2014

{googleads right}Katapult

Holiday Park zoekt een koper voor Superwirbel omdat het park in de Duitse deelstaat Rheinland Pfalz een nieuwe achtbaan krijgt. De aanwinst is een compacte baan van 263 meter met kort achter elkaar allerlei heel verschillende elementen. De treinen worden afgeschoten als een katapult en racen voor- en achteruit. Vervolgens komen de bezoekers in diverse draaiingen, loopings en loodrechte afdalingen terecht. Meest bijzonder is een relatief langzame draaiing door de twisted heartline roll, op bijna vijftig meter hoogte. Na dit ritelement raast de trein met een topsnelheid van honderd kilometer per uur de diepte in.

Soortgelijk

Berijders ondervinden in de nieuwe thrill ride van Holiday Park een kracht van 3,5 keer het lichaamsgewicht. De achtbaan – die in juli 2014 open moet gaan – gaat rond de acht miljoen euro kosten. In Europa is de nieuwe aanwinst van het Duitse park uniek; in Californië staat sinds 2012 al een gelijksoortige attractie, Superman Ultimate Flight in Six Flags Discovery Kingdom, ten noorden van San Francisco.

> Naar de parkplanner van Holiday Park

2-9-2013 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Holiday Park

Meest bezochte parkprofielen