De ingang van hotel Santa Fé in Disneyland Paris - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Cars op alle kamers van hotel Santa Fé

De ingang van hotel Santa Fé in Disneyland Paris - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Hotel Santa Fé in Disneyland Paris wordt steeds meer een hotel gebaseerd op de film Cars. Wie een kamer boekt, komt terecht in de wereld van het bekende raceautootje.

De transformatie van Santa Fé in Disneyland Paris naar een hotel gethematiseerd rond Cars is goed op stoom. Alle duizend kamers in het hotel zullen een uiterlijk krijgen gebaseerd op de Pixar-animatiefilm. Die grote klus is op een haar na gevild: wie een verblijf boekt in Santa Fé komt voortaan altijd terecht in een nieuw gethematiseerde kamer. Het laatste contingent kamers wordt momenteel omgebouwd van het Mexicaanse thema naar dat van Cars. Maar hotelgasten kunnen die oudere kamers niet meer boeken.

De oude ingang van hotel Santa Fé - Foto: Trebosc

Filmdoek

Het renoveren van het ruim twintig jaar oude hotel en het aanbrengen van een nieuw thema begon met het beeldbepalende filmdoek van de imaginaire openluchtbioscoop die de toegang tot Santa Fé vormt. Architect Antoine Predock bedacht een kwart eeuw geleden dat de gasten van het hotel zelf hun verhaal moesten kunnen bedenken in het hotel. Hij wilde dat er geen kant-en-klare belevingswereld zou zijn – zoals over elders in het resort – maar dat er uitsluitend een voedingsbodem zou worden gelegd voor de eigen fantasie. Zo ontstond een hotel dat de sfeer oproept van New Mexico, de staat in het centrale zuiden van de Verenigde Staten met Santa Fé als hoofdstad.

Clint Eastwood

Als hotelingang bedacht Predock een openluchtbioscoop. Het lijkt alsof in de geparkeerde auto’s gasten zitten die naar de film kijken. De architect wilde een leeg filmdoek bovenop het receptiegebouw, zodat bezoekers ook daar hun eigen verbeelding op konden loslaten, maar Disney stribbelde tegen. Uiteindelijk verscheen een groot portret van Clint Eastwood uit Sergio Leone’s film Dollars Trilogy op het immense canvas. Die beeltenis werd vorig jaar vervangen door een bekende scène uit de film Cars, het begin van de transformatie van het hotel. Ook de kamers zijn nu in de sfeer van Cars gebracht: de spreien en schilderijen hebben afbeeldingen van de hoofdrolspelers, de lampen zijn in de vorm van oranje pylonen en de badkamerspiegel is geënt op een reclamebord langs Route 66, compleet met lampjes.

Wegroestende auto's langs het Trail of Artifacts - Foto: Christoper Davey

{googleads right}Verbeelding

Santa Fé is het enige hotel in Disneyland Parijs dat een nieuwe thematisering heeft gekregen. Het oorspronkelijke plan van architect Antoine Predock om de verbeelding van de bezoekers aan te spreken sloeg niet aan. Predock ontwierp 49 ‘pueblo’s’ waarin de duizend kamers waren ondergebracht. De gebouwen lagen in een woestijnachtig landschap waarin vijf ‘trails’ waren aangelegd, paden waar de gasten op ontdekkingstocht konden gaan naar verhalen over de woestijn. The Trail of Infinite Space was het grote middengebied van het hotel. Het liet gasten de oneindigheid van de woestijn en de legendarische Route 66 zien. The Trail of Water leidt langs een stromende beek naar een waterval die van één van de gebouwen omlaag stroomt. Langs The Trail of Artifacts komen hotelgasten allerlei objecten tegen die in de woestijn werden achtergelaten, zoals wegroestende auto’s. The Trail of Monuments is een eerbetoon aan Monument Valley en The Trail of Legends geeft de strijd van de mensen in het gebied aan. Meest opvallende aan het laatste pad waren drie kamerblokken in geheel afwijkende kleuren: geel voor het goud dat er werd gevonden, zilver voor geld en de bank, rood voor een bordeel.

De pueblos van hotel Santa Fé in Disneyland Paris - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Elementen

Met de komst van Cars naar hotel Santa Fé zal het belang van de trails langzaam maar zeker verminderen. De oplettende gasten vinden de elementen van de trails nog wel terug: een vulkaan aan het begin van de Trail of Legends, een vis als symbool van de Trail of Water en een gigantische cactusplant in een glazen kas in de Trail of Artifacts. Maar de hotelgasten zullen er niet rouwig om zijn dat het thema van Santa Fé nu vooral Cars is. Zij begrepen het idee van architect Antoine Predock niet en wilden maar één ding: een kant-en-klaar gethematiseerd hotel.

> Naar alle hotels van Disneyland Parijs

2013 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Adri van Esch, Trebosc, Christoper Davey 

Meest bezochte parkprofielen