Ratatouille, in 2014 de nieuwe attractie in Walt Disney Studios - Beeld: (c) Disney

Ratatouille: tongstrelend en -brekend

Ratatouille, in 2014 de nieuwe attractie in Walt Disney Studios - Beeld: (c) Disney

De nieuwe attractie voor 2014 in de Walt Disney Studios gaat Ratatouille: L’Aventure Totalement Toquée de Rémy heten.

De officiële naam van de nieuwe darkride in Walt Disney Studios is bekendgemaakt: Ratatouille: L’Aventure Totalement Toquée de Rémy. Geen angst: deze tongbreker zal buiten Frankrijk zelden gebruikt worden. De nieuwe naam is vooral bedoeld voor de binnenlandse markt. Fransen snappen de knipoog in de naam: toquée betekent in het Frans ‘dol’, maar doet ook denken aan een toque blanche, een witte koksmuts. 

Rémy in Restaurant des Stars in Walt Disney Studios - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Vereenvoudigd

Het gebeurt vaker dat Disneyland Paris een attractie een naam geeft die speciaal voor de Franse markt is: de Hollywood Tower of Terror heet officieel La Tour de la Terreur: Un Saut dans la Quatrième Diménsion. Niemand buiten Frankrijk – en waarschijnlijk ook niet binnen Frankrijk – die die naam gebruikt. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Moteurs… Action Stunt Show Spectacular, Rock ‘n’ Roller Coaster starring Aerosmith of Indiana Jones et le Temple du Péril. En wie kent de volledige naam van Space Mountain? Space Mountain, Mission 2: De la Terre à la Lune. Attractienamen worden vaak afgekort of vereenvoudigd. Zo heet Cars Quatre Roues Rallye bij bezoekers gewoon Cars Race Rally.

Rémy

Naast de naam werd ook het eerste officiële beeld van de attractie vrijgegeven. Op de tekening staat ratje Rémy, de hoofdrolspeler uit de Pixar-film Ratatouille. Hij wordt achtervolgd door een woedende restauranteigenaar Skinner. Het tafereel wordt gadegeslagen door Linguini, die in de animatiefilm wil uitgroeien tot een befaamd kok, iets wat dankzij Rémy lukt. De gasten zitten in een zespersoons voertuig dat door LPS-technologie (Local Positioning Satellite) vrij zijn weg kan zoeken door de darkride. De vernuftige techniek maakt het mogelijk dat de muisvormige voertuigen elkaar inhalen en langs elkaar heen draaien en rijden. Een vergelijkbare technologie wordt ook gebruikt in de nieuwe Mystic Manor in Hong Kong Disneyland en in Pooh’s Hunny Hunt in Tokyo Disneyland.

Al in 2010 stond Rémy op zitbankjes in Walt Disney Studios - Foto: (c) Adri van Esch, Parkplanet

Onheil

Rémy en zijn broer Emile hebben altijd al een rol gehad in de Franse Disney-parken, groter dan in de overzeese parken. Het tweetal deed mee in shows en reed mee in parades als Stars & Cars en Le Train Disney. Lang voordat er met de bouw van de Ratatouille-darkride werd begonnen stond de beeltenis van de kooklustige muis al afgebeeld op bankjes op de locatie van de nieuwe attractie (foto boven). En Rémy wordt regelmatig ten tonele gebracht in het Restaurant des Stars, waar hij op een eigen tafeltje de gasten vermaakt. Vanaf voorjaar 2014 is er een hoofdrol voor Rémy als Ratatouille open gaat. De tongstrelende darkride – die een investering vergt van 150 miljoen euro – is ondergebracht in een nieuw gebouw met Parijse gevels, naast Toy Story Playland in de Walt Disney Studios. De attractie combineert immense filmbeelden met meer dan levensgrote fysieke decorstukken. Naar verluidt zijn de bezoekers op een interactieve manier getuige van het onheil dat mansgrote ratten in de keuken van topchef Auguste Gusteau aanrichten.

> Naar de parkplanner van Walt Disney Studios

26-9-2013 © Tekst en foto’s: Adri van Esch – Art impression: Disney
{googleads right}

Meest bezochte parkprofielen