Artist impression van de People Mover in themapark Mijn Toekomst Werkt!

Weer plan voor themapark in Tilburg

Artist impression van de People Mover in themapark Mijn Toekomst Werkt!

Er is een veelbelovend voorstel voor een nieuw overdekt themapark in Tilburg: Mijn Toekomst Werkt! moet op een innovatieve, educatieve en speelse manier alle facetten rond het thema ‘werk’ belichten. Het is niet de eerste keer dat er een ambitieus plan voor een themapark in Tilburg op tafel ligt.

Achter het centraal station van Tilburg moet een overdekt themapark komen dat geheel gewijd is aan arbeid en werk. Het indoor park in het ontwikkelingsgebied Spoorzone 013 gaat Mijn Toekomst Werkt! heten. Het plan is het geesteskind van ondernemer Han Peekel, die zich heeft laten inspireren door de grote themapaviljoens in Epcot in Walt Disney World. In Florida kunnen bezoekers zich in grote paviljoens op een speelse manier onderdompelen in onderwerpen als vervoer, verbeelding, de zee en ruimtevaart. Voor nijverheids- en industriestad Tilburg heeft Peekel het thema ‘werk’ gekozen.

Architectuur

Han Peekel – die landelijk bekend werd als presentator van Wordt vervolgd, een televisieprogramma over strips en tekenfilms – zegt voor zowel het exterieur als de inhoud van Mijn Toekomst Werkt! te kijken naar geslaagde architectuurvoorbeelden als Beeld en Geluid in Hilversum en Nemo in Amsterdam. De initiatiefnemer van het nieuwe indoor themapark heeft zijn oren en ogen ook goed de kost gegeven bij bestaande themaparken, zoals die van Disney: veel van de geplande attracties zijn gebaseerd op technieken die de laatste jaren ook hun intrede hebben gedaan in de meest vooruitstrevende attractieparken.

Artist impression van indoor themapark Mijn Toekomst Werkt!

Vier hoofdattracties

De bezoekers van Mijn Toekomst Werkt! komen in de hal binnen op een centraal plein waar allerlei audiovisuele communicatiemiddelen vechten om de aandacht. De gast krijgt een eigen communicatietool – een koptelefoon met microfoon en een klein beeldscherm – waarmee hij of zij persoonsgerichte boodschappen kan ontvangen. En hij vult een online enquête in waarmee de ervaringen in Mijn Toekomst Werkt! gepersonaliseerd kunnen worden. Rondom het plein liggen de vier hoofdattracties van het themapark: de People Mover, Achtbaan van de Sollicitatie, Gevaarlijke Vrouwen en Spookhuis van de Mislukte Carrière.

Solliciteren

De People Mover bestaat uit rijdende voertuigjes die kunnen draaien en bewegen. Onderweg krijgt de bezoeker zijn of haar levenspad te zien, gebaseerd op de eerder ingevulde vragenlijst. De ervaring wordt aangepast aan de persoon: een vijftienjarige ziet een andere attractie dan een vijftigjarige. De Achtbaan van de Sollicitatie is geen fysieke rollercoaster maar een vierdimensionale vluchtsimulator. In de imaginaire achtbaan zitten bezoekers in twee rijen stoelen die boven elkaar hangen en van waaruit ze een film bekijken die geprojecteerd wordt op een halve bol. In de attractie – die wat weg heeft van Soarin’ in de Amerikaanse Disney-parken – staat het hectische proces van solliciteren centraal.

Boze bazen

In de attractie Gevaarlijke Vrouwen rijden zes trackless multimovers met elk zes passagiers door vijf vierdimensionale voorstellingen. In elke ruimte worden beelden geprojecteerd op de wanden en de vloer. Doel van de attractie is om de participatie van meisjes en jonge vrouwen aan de bètaberoepen te stimuleren. Het Spookhuis van de Mislukte Carrière heeft wat weg van de Haunted Houses met Halloween: bezoekers worden in groepjes door diverse donkere ruimtes geleid, waar vloeren trillen en bekende acteurs op filmschermen boze bazen spelen.

Artist impression van indoor themapark Mijn Toekomst Werkt!

LocHal

Diverse kleinere attracties en interactieve tentoonstellingen moeten van Mijn Toekomst Werkt! een bestemming maken waar bezoekers meerdere uren kunnen vertoeven. De plannen laten onder meer een spiegeldoolhof, een diorama en botsauto’s die niet kunnen botsen – over veiligheid op de werkvloer – zien. Het themapark zal deels gevestigd worden in de uit 1932 stammende LocHal, een grote ruimte van glas en staal waar voorheen locomotieven van de NS werden gestald en gerepareerd. De oppervlakte van het indoor park wordt 10.000 vierkante meter – in grootte vergelijkbaar met Plopsa Indoor – met een mogelijkheid tot uitbreiden met nog eens 5000 vierkante meter.

Investering

Voor Mijn Toekomst Werkt! wordt gerekend op een investering van tussen 47 en 76 miljoen euro. De gemeente Tilburg, de Rabobank en de Universiteit van Tilburg hebben interesse in het plan getoond. Voor de verwachte bezoekersaantallen zijn meerdere scenario’s gemaakt: minimaal 140.000 bezoekers per jaar, oplopend naar 175.000 over vier jaar. Bij groot succes trekt het themapark bij opening in 2017 320.000 gasten en vier jaar later 400.000.

Realiteit

Of Mijn Toekomst Werkt! realiteit wordt of luchtfietserij is, zal de toekomst moeten uitwijzen. Het verleden leert dat plannen als dat van Han Peekel weliswaar mooi op papier zijn, maar zelden tot uitvoering komen. Ook Tilburg kan daarover meepraten: het is niet de eerste keer dat in de Brabantse stad een veelbelovend plan voor een themapark op tafel komt. Vijf jaar geleden werd er serieus gesproken over De Groene Kamer, een attractiepark over ‘gezond leven en natuurlijk genieten’. De nadruk in het dertig hectare grote park lag op groen en duurzaam ondernemen. De Groene Kamer zou vijftig miljoen euro gaan kosten, in 2011 open gaan en er werden minimaal 1,2 miljoen bezoekers verwacht. Landbouworganisatie ZLTO en verschillende banken steunden het initiatief. De Groene Kamer als themapark kwam nimmer van de grond.

> Naar het artikel Euforische prognoses (2008)

4-9-2013 © Tekst: Adri van Esch – Beeld: Mijn Toekomst Werkt!
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen