Prinses Laurentien leest voor in het openluchttheater van de Efteling - Foto: (c) Adri van Esch / Parkplanet

De wereld betoveren met woorden

Prinses Laurentien leest voor in het openluchttheater van de Efteling - Foto: (c) Adri van Esch / Parkplanet

“Wie een kwartier per dag leest, leert een miljoen woorden per jaar”, zei prinses Laurentien in de Efteling, waar de leesweken werden afgesloten met een verhaal voorgelezen door de prinses.

Prinses Laurentien brak dit weekend in de Efteling een lans voor lezen en schrijven. De prinses is voorzitter van de Stichting Lezen & Schrijven. Ze zet zich al jaren in voor geletterdheid. Geletterdheid is een voorwaarde voor een gezonde, sterke en duurzame samenleving. In de Efteling – waar de prinses voor honderden bezoekers een verhaal voorlas in het openluchttheater in het Sprookjesbos – zei ze het simpeler maar net zo doeltreffend: “Met woorden kun je de wereld betoveren”.

Prinses Laurentien tussen de cursisten Nederlandse taal - Foto: (c) Adri van Esch / Parkplanet

Gemotiveerd

Nadat de prinses voor een overvol openluchttheater een sprookje had voorgelezen over kip Eitje Tok en Vrouwtje Bezem poseerde zij met taalambassadeurs en honderden cursisten voor het Efteling Theater. De cursisten leren op verschillende plekken in het land de Nederlandse taal en hadden afgelopen zondag in de Efteling met hun hele families een landelijke cursistendag. Tijdens de afsluiting van de vier leesweken die de Efteling samen met de Stichting Lezen & Schrijven organiseerde werd ook het tijdschrift Lezen en schrijven met Dolfje Weerwolfje gelanceerd, bedoeld om kinderen op de basisschool te betrekken bij laaggeletterdheid. Naast het tijdschrift komt er ook een digitaal project. “We willen kinderen uitdagen samen leuke dingen te bedenken, zodat ze gemotiveerd worden om te lezen en te schrijven”, aldus kinderboekenschrijver Paul van Loon.

Color Dance in de Efteling - Foto: (c) Adri van Esch / Parkplanet

{googleads right}Color Dance

De leesweken in de Efteling werden afgesloten met een Color Dance, een dans waarbij met gekleurd poeder gestrooid wordt. Honderden kinderen gooiden op de Brink al dansend enthousiast oranje, geel en roze kleurpoeder omhoog en naar elkaar. Vooraf hadden alle deelnemertjes een speciaal wit T-shirt gekregen dat vuil mocht worden, ook al is het poeder makkelijk uitwasbaar, hield Roodkapje de deelnemertjes voor. Het mantra van de Color Dance was: ‘Boek je toekomst’. En ook dit vier weken durende sprookje – georganiseerd in het kader van de Week van de Alfabetisering – liep zoals het hoort goed af: ‘Ze lezen nog lang en gelukkig’.

> Naar de parkplanner van de Efteling

7-10-2013 © Tekst en foto’s: Adri van Esch

Meest bezochte parkprofielen