Zo gaat Sochi Park er bij avond uitzien

Race tegen de klok voor nieuwelingen

Zo gaat Sochi Park er bij avond uitzien

Twee nieuwe parken – in Italië en Rusland – moeten in het voorjaar van 2014 open gaan. Het wordt een race tegen de klok om die attractieparken op tijd klaar te krijgen.

Op 7 februari starten in het Russische Sochi de Olympische Winterspelen. Voor het internationale toernooi heeft de wintersportplaats talloze ambitieuze bouwplannen, waaronder een grootschalig attractiepark. Het ruim 220 miljoen euro kostende pretpark moet 35 attracties gaan tellen: carrousels, theaters, darkrides, speeltuinen en drie enorme achtbanen moeten vanaf begin februari hordes bezoekers trekken. Eén van de geplande achtbanen is de Giant Inverted Boomerang van het Limburgse bedrijf Vekoma. Daarnaast moeten een dubbele vrijevaltoren met bovenop het Olympisch vuur en Flight over Russia – vergelijkbaar met Soarin’ over California in de Amerikaanse Disney-parken – publiektrekkers worden.

Artist impression van het eigen hotel van Sochi Park

Mythes

Het op Amerikaanse leest geschoeide Sochi Park heeft attracties die gethematiseerd zijn op de mythes en folklore van Rusland. Er komen vijf themagebieden: Gate of Fire, Bogatyr’s land, Enchanted Forest, Eco Village en Land of Science & Fiction. Het nieuwe themapark aan de Zwarte Zee – het eerste in Rusland – moet na de Spelen 365 dagen per jaar open blijven. Gasten kunnen overnachten in het eigen 350 kamers tellende hotel. Of het park op 7 februari – tegelijk met de Olympische Spelen – open kan gaan, is echter de vraag. Een maand geleden lagen nog alle achtbaandelen op de grond. Het wordt duidelijk een race tegen de klok om Sochi Park over vier maanden feestelijk te openen.

De ingang van Cinecittà World

Vergevorderd

Ook in Italië wordt met man en macht gewerkt aan een nieuw attractiepark. Cinecittà World had eigenlijk al in 2011 open moeten gaan, maar nog steeds kan het publiek niet naar binnen. Toch is men 24 kilometer ten zuidwesten van Rome nu aardig op weg om het pretpark straks daadwerkelijk te kunnen openen. De attracties zijn voor het merendeel gereed en worden nu getest. Daaronder onder meer een achtbaan met tien loopings en een indoor roller coaster. Ook darkride Dante’s Inferno, een ingangsstraat die gebaseerd is op de film Gangs of New York en een wildwest stadje zijn in een vergevorderd stadium.

Artwork van de thematisering van de vrijevaltoren in Cinecittà World

{googleads right}Half miljard

Een opvallende attractie in Cinecittà World is de vrijevaltoren die uitkomt op een immense, liggende olifant. Het creatieve team van park stond onder leiding van filmontwerper Dante Ferretti. Hij won drie keer een Oscar voor zijn art direction, voor de films The Aviator, Sweeney Todd en Hugo. Het 23 hectare grote filmpark bij Rome vergt een investering van ruim een half miljard euro en gaat – als alles volgens plan blijft verlopen – in april open.

2-10-2013 © Tekst: Adri van Esch – Beeld: Sochi Park en Cinecittà World

Meest bezochte parkprofielen