De kerstman in zijn slee in de parade van Disneyland Paris - Foto: (c) Disney

Disney-kerst is een feest van licht

De kerstman in zijn slee in de parade van Disneyland Paris - Foto: (c) Disney

Licht staat centraal in Disneyland Paris. Het kerstseizoen wordt gekenmerkt door een nieuwe kerstboom met tweeduizend lichtjes méér dan de oude en twee lichtshows: Disney Dreams of Christmas en Magical Christmas Wishes.

Halloween is voorbij in Disneyland Paris. Vijf hele nachten doen de castmembers er nu over om ervoor te zorgen dat de geesten uit Main Street U.S.A. verdwijnen en dat de hele straat kerst uitstraalt. In de hoofdstraat van het park bij Parijs hangen slingers vol lichtjes en meerdere keren per dag wordt met 8200 liter zeep het effect van sneeuw nagebootst.

Kerstboom

Na twintig jaar trouwe dienst wordt dit kerstseizoen de kerstboom op Town Square vervangen. De nieuwe boom is net zo hoog en zwaar als de oude – 24 meter met een gewicht van ruim 20 ton – maar telt veel meer lampjes en decoraties. De nieuwe dennenboom is versierd met bijna duizend kerstballen, beeldjes en peperkoeken. De oude moest het met 170 decoraties minder doen. De attributen zijn geïnspireerd op de Europese traditie van kerst en nieuwjaar. De nieuwe aanwinst bevat 2600 lampjes, ruim tweeduizend meer dan de vorige boom. Elke avond komen de bezoekers rondom de kerstboom bij elkaar voor Magical Christmas Wishes, een show vol licht en muziek begeleid door Pinokkio en zijn vriend Japie Krekel. 

De film Frozen in Disney Dreams of Christmas - Foto: (c) Disney

Sneeuwpop

De veelgeprezen licht- en projectieshow Disney Dreams wordt tijdens het kerstseizoen – dat loopt van 10 november tot en met 6 januari – omgetoverd in Disney Dreams of Christmas. Een hoofdrol is weggelegd voor Olaf uit Disney’s nieuwste film Frozen. De komische sneeuwpop is ceremoniemeester van de nieuw gecreëerde avondshow, die vier scènes bevat. De eerste scène is gebaseerd op Frozen: Olaf presenteert de prinsessen Anna en Elsa. Daarnaast verschijnen de feeën uit de speelfilm Fantasia op het kasteel en zien bezoekers de wereldberoemde filmscène waarin Bambi zijn eerste stappen op het ijs zet.

Jingle Bells

In het tweede gedeelte gaan de bekende poppen uit It’s a Small World de grenzen over om het kasteel van Doornroosje te bereiken en vieren ze de verschillende kersttradities van over de hele wereld. De derde scène laat de figuren uit Toy Story zien; zij treden op met hun eigen versie van Tsjaikovski’s ballet De Notenkraker. Aan het eind van Disney Dreams of Christmas betrekt sneeuwpop Olaf het publiek bij een enorme karaokesessie. Met het orkest voert hij een internationale versie van de klassieker Jingle Bells uit.

Donald Duck en de kerstman verrassen een bezoeker van Disneyland Paris - Foto: (c) Disney

Kerstman

Naast voor Frozen-karakter Olaf is er vanzelfsprekend een hoofdrol weggelegd voor de kerstman. Hij rijdt mee in de dagelijkse middagparade Disney Magic on Parade en hij neemt plaats in een speciale muzikale parade: de Christmas Cavalcade. Vergezeld door Kwik, Kwek en Kwak wordt de kerstman omringd door levensgroot speelgoed en de karakters uit Toy Story. Als hij niet deelneemt aan een parade is de kerstman present in zijn werkplaats, waar bezoekers met hem op de foto kunnen.

Eerbetoon

De enige die Halloween heeft overleefd is Jack Skellington, de hoofdrolspeler in de film The Nightmare Before Christmas. Bezoekers kunnen hem – verkleed als kerstman – ontmoeten op zijn begraafplaats, die speciaal naar de sfeer van de film ingericht is met vreemde slingers en sterren. Aan de attractie It’s a Small World worden sinds 2003 figuren en decoraties toegevoegd om de feestdagen van over de hele wereld te vieren. De attractie is een eerbetoon aan het feest Diwali in India, het Maan Festival in Afrika en Saint Lucia-dag in Zweden. Sinds 2009 krijgt ook Sinterklaas een plekje in It’s a Small World. In het slotstuk zit Vadertje Winter, de Russische variant van de kerstman, vergezeld door zijn kleindochter Snegurochka.

> Naar de parkplanner van Disneyland Paris  

4-11-2013 © Tekstbewerking: Adri van Esch – Foto’s: Disney
{googleads left}

Meest bezochte parkprofielen