Met een virtuele paraglider boven Amsterdam zweven - Foto: Neil Melville-Kenney / Flickr c.c.

Soarin’ over Amsterdam

Met een virtuele paraglider boven Amsterdam zweven - Foto: Neil Melville-Kenney / Flickr c.c.

Over twee jaar kunnen toeristen boven Amsterdam zweven zonder daadwerkelijk de lucht in te gaan.

De nieuwe attractie Fly over Holland biedt vanaf 2015 panoramische zweeftochten aan in een gigantische vluchtsimulator. 

In de Amerikaanse Disney-parken behoren ze tot de populairste attracties: Soarin’ in Epcot in Walt Disney World en Soarin’ over California in California Adventure in Anaheim. Bezoekers zitten op banken die door een ingenieuze draaiconstructie omhoog getild worden. Al zwevend bekijken ze op een groot scherm een film met luchtopnamen van de staat Californië. Geur-, wind- en geluidseffecten versterken het gevoel zélf met een hangglider over het landschap te zweven.

De I-Ride van Vekoma

Simulator

De bijzondere simulatorervaring die Disney’s Soarin’ biedt, komt ook naar Nederland. Vanaf eind 2015 kunnen gasten virtueel over de binnenstad van Amsterdam zweven. Maar ook de rest van Nederland wordt vliegend aangedaan: de film brengt de ‘reizigers’ onder meer naar de haven van Rotterdam en boven natuurgebied De Oostvaardersplassen. In het nieuwe Fly over Holland wordt gebruik gemaakt van de I-Ride van Vekoma. De Limburgse attractiebouwer – die vooral bekend is om zijn achtbanen – construeerde een eigen versie van de panoramische vluchtsimulator.

VoorshowDe I-Ride van Vekoma

Fly over Holland wordt een attractie waar bezoekers een uur kunnen doorbrengen. Voordat de simulatorvlucht aanvangt, worden de gasten opgevangen in een interactieve pre-show. Aan de hand van de vijftig onderwerpen uit de Canon van de Nederlandse geschiedenis leren zij alles over de rijke historie van ons land. De voorshow maakt gebruik van de meest innovatieve technieken, zoals augmented reality en videomapping. Elke bezoeker kan zichzelf op een eigen touchscreen in kledij uit de Gouden Eeuw steken. Hij of zij wordt vervolgens ‘geplaatst’ in de Nachtwacht van Rembrandt.

Buurlanden

Fly over Holland wordt gehuisvest in Overhoeks, een stadsdeel schuin tegenover het Centraal Station van Amsterdam, aan de andere kant van het IJ. De attractie komt tussen het al bestaande Eye Filminstituut en het nog te openen observatiedeck View over Amsterdam. Na Fly over Holland moeten er ook in onze buurlanden vestigingen van Fly over… volgen: Fly over UK, Fly over France en Fly over Germany. Fly over Holland – een initiatief van het bedrijf Brand New Leisure uit het Utrechtse Maarsbergen – moet in december 2015 openen.

25-11-2013 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Neil Melville-Kenney, Vekoma
{googleads right}

Meest bezochte parkprofielen