Liseberg in Göteborg

Pretpark Liseberg is niet te koop

Liseberg in Göteborg

Liseberg is eigendom van de gemeente Göteborg. Door privatisering van het bedrijf zou de schatkist van de stad tot de rand gevuld raken. Maar voor de gemeentebestuurders is de verkoop van Liseberg geen optie.

Net als in Nederland moeten ook in Zweden gemeenten fors bezuinigen en op zoek naar nieuwe geldbronnen om de kosten te kunnen blijven betalen. Burgemeester Sten Nordin van Stockholm stelde onlangs zijn collega van Göteborg een opmerkelijk plan voor: verkoop Liseberg. Het pretpark in het hartje van Göteborg is eigendom van de stad. Verkoop zou de gemeente een gigantische som geld kunnen opleveren, betoogde Nordin. Bovendien, ze stelt de burgemeester van Stockholm, behoort een pretpark niet tot de kernactiviteiten van een gemeente.

Afstoten

Göteborg wordt al vele jaren bestuurd door een socialistische gemeenteraad, aangevuld met leden van de Groenen. In de afgelopen decennia werden veel bedrijven opgekocht en door de gemeente geëxploiteerd. In Stockholm daarentegen werden de voorbije jaren juist gemeentelijke bedrijven afgestoten; de Zweedse hoofdstad verkocht onder meer zijn energiebedrijf. Stockholms eigen attractiepark Gröna Lund is nooit eigendom van de gemeente geweest.

Liseberg in Göteborg

{googleads right}Privatiseren

Liseberg is al sinds de opening in 1923 eigendom van de stad Göteborg. Het attractiepark – dat jaarlijks een kleine drie miljoen bezoekers trekt – droeg vorig jaar ruim zes miljoen euro bij aan de gemeentelijke begroting. Dat is één van de redenen dat het stadsbestuur er niet aan denkt het park in de etalage te zetten. Bovendien, zo vinden de bestuurders, is het park nauw verbonden met de identiteit van de stad. Als het attractiepark in andere handen komt, verdwijnt de invloed die de gemeente heeft op een dergelijke zichtbare en prominente locatie, stellen plaatselijke politici. Niet alleen de roodgroene coalitie, maar ook de oppositie denkt er zo over. Het antwoord aan burgemeester Nordin van Stockholm is helder: niemand in de Göteborgse politiek piekert er ook maar over Liseberg te privatiseren.

> Naar de parkplanner van Liseberg

30-11-2013 © Tekst: Adri van Esch – Foto’s: Liseberg

Meest bezochte parkprofielen