tivoli aquila foto borberg asger rya

Air Race neemt grote vlucht

De supersnelle draaimolen Air Race is populair in Europa.

tivoli aquila foto borberg asger rya

De attractie Air Race neemt letterlijk en figuurlijk een grote vlucht. De passagiers gaan de hoogte in en van de supersnelle draaimolen zijn er in Europa al vier verkocht.

De in Italië ontworpen en vervaardigde Air Race zwiept zijn passagiers tot ruim twaalf meter de lucht in. De molen was in 2013 de nieuwe aanwinst van het Deense Tivoli en het Engelse Brighton Pier. In 2014 kregen zowel het Franse Walygator als het Engelse Drayton Manor een Air Race.

Aquila in Tivoli

Voor durfals

Air Race is een echte thrillride, een vliegtuigmolen voor durfals. De vliegtuigjes maken razendsnelle rondjes om de molen en om hun eigen as. Berijders ervaren centrifugale krachten tot liefst 4G. De attractie komt van de Italiaanse fabrikant Zamperla. De Italianen verkochten in 2013 al een Air Race aan de Pier in de Engelse badplaats Brighton en aan Tivoli in Kopenhagen. Het Deense park liet de snelle molen helemaal naar eigen ontwerp thematiseren, zodat hij in het nieuwe themagebied Det Muntre Hjørne past. In die zone staat de bekende Deense astronoom Tycho Brahe centraal. De Air Race in Tivoli heet Aquila en heeft vliegtuigjes in de vorm van adelaars. De voertuigjes vliegen door een planetenstelsel.

De Air Race van Zamperla

Opwaarderen na faillissement

Ook Walygator bij Metz en Drayton Manor in het Engelse Staffordshire hebben een Air Race van Zamperla gekocht. Voor Walygator is de Air Race een volgende stap in het opwaarderen van het attractiepark. Na een aantal jaren van verwaarlozing en een daaropvolgend faillissement kreeg het Franse park nieuwe eigenaren. Die pompten in 2013 liefst 700.000 euro in de verfraaiing van Walygator. Bovendien kreeg het pretpark enkele nieuwe attracties, waaronder de dubbeldeks draaimolen Carrousel Français 1900. Air Race is een volgende, grote stap in het weer aantrekkelijk maken van Walygator.

Naar de parkplanner van Walygator
Naar de parkplanner van Tivoli

2014 © Tekst: Parkplanet- Foto’s: Tivoli, Zamperla

Meest bezochte parkprofielen